Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП – София иска отстраняване на опасните дървета в столицата

БСП-София настоява кметът на Столична община Йорданка Фандъкова да възложи незабавно проверка за сухи и опасни дървета по уличната мрежа на града, както и в дворовете на училищата и детските градини. В най-кратки срокове да се даде публична информация за установените дървета и те да бъдат отстранени, за да се гарантира живота и здравето на жителите и гостите на София.

Искането на столичните социалисти е по повод на сухо дърво, което падна преди три дни и унищожи автомобил на ул. „Стара планина“ в центъра на София. "За щастие и късмет няма пострадали хора, въпреки че падналата бреза, която е с внушителни размери и тегло, бе препречила цялата ширина на улицата и тротоара", посочват от БСП-София.

Хората на Калоян Паргов припомнят, че в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община ясно е посочено, че кметът ръководи и координира цялостната дейност по опазване, изграждане и поддържане на зелената система, и организира изпълнението на бюджета по дейност „Озеленяване“.

"За съжаление през 3-те мандата на кмета г-жа Фандъкова липсва системна грижа за зеленото богатство на София – градските паркове и дърветата в междублоковите пространства и уличното озеленяване. В резултат от паднали сухи дървета в града за последните пет години има два смъртни случая и голям брой инциденти с пострадали хора и материални щети", твърдят от левицата.

Социалистите подчертават, че въпреки многократно увеличения бюджет за озеленяване - от 8 мил. лв през 2009 на 30 мил. лв. за 2019 г., с години не се отстраняват загинали едроразмерни дървета от уличното озеленяване и в градските паркове, а броят на новозасадените дървета е крайно недостатъчен за мащабите на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във