Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП си избира нов предизборен щаб

Националният съвет на БСП се събира на заседание. Очаква се да бъде избран Националния предизборен щаб на партията. Това е първото от предвидените до края на месеца три заседания на партията.

Националният съвет на БСП ще заседава три пъти в три последователни седмици – днес, на 22 май и на 30 май, като се очаква вземането на важни решения за предстоящите парламентарни избори.

На първото заседание се предвижда обсъждане на актуалната икономическа и политическа обстановка, както и план за действие на базата на анализа на резултатите от предишните избори. Очаква се и да бъде избран и съставът на Националния предизборен щаб на БСП.

На заседанието на 22 май се предвижда Националният съвет да избере новия състав на Изпълнителното бюро и да определи водачите на листите и местата за коалиционните партньори и гражданската квота.

На последната предвидена дата – 30 май, НС на БСП ще се събере, за да одобри окончателно листите за народни представители. Тогава ще стане ясно дали лидерът на БСП Корнелия Нинова ще води листи в Пловдив и в столицата. Рокади в останалите областни центрове също са възможни.

Промените, които прави служебният кабинет са в правилната насока, заявиха участници в днешния Националния съвет на левицата.

Само в петък бяха назначени нови зам.-министри в седем министерства, сменени бяха шефовете на Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП), както и бе освободен главният секретар на МВР.

"В целия свят се правят рокади. Първата работа в първите 15 минути е да се сменят всички политически кабинети със зам.-министри. Това не подлежи на коментар", каза Румен Гечев. "Що се касае до агенциите, ако са професионалисти и не са политически обвързани, те трябва да останат да работят, така е в целия свят. Но ако са „калинки“, които са назначени без да имат съответните качества, там не трябва да има никакви колебания. Примерно – Националната агенция за приходите (НАП). Пропуснаха ли 700 милиона от хазарта? Пропуснаха. Изтекоха ли ни данните на 6 милиона души? Разговорът е прекратен", добави той.

По думите на Александър Симов рокадите са били не само необходими, а задължителни. "В крайна сметка не можем да кажем, че предишното управление си е свършило работата както трябва", смята той.

Според Антон Кутев няма как да променим държавата, ако не променим хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във