Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще внесе вот на недоверие към правителството следващата седмица

Следващата седмица депутатите от БСП ще внесат в парламента вот на недоверие към правителството на тема корупция. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Оставката и падането на кабинета са гаранция за просперитета на България и перспективата пред народа" каза Нинова в декларация от името на парламентарната група на левицата и продължи - "България ще започне да се възстановява и ние да живеем по-добре, когато моделът на превзетата олигархично-паралелна държава, олицетворявана от Бойко Борисов си отиде. Днес внасяме предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в ПИБ на занижени цени. Защо, кога, кой и как реши това? До дни внасяме предложението за парламентарна комисия за липсващите 700 млн. лв. от хазната вследствие на лобизъм, задкулисие и скрити договорки в хазната".

Според червената лидерка всяването на страх и затягането на мерките служи за прикриване на скандали и закрепване на управлението. По думите й съществували поне три реалности в момента. "Първата е пандемията COVID - 19. Болестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки и вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се засилва усещането, че се използва за политически цели".

Като втора реалност Нинова определи икономическата и социална криза, която идва вследствие на пандемията. "С прости очи се вижда, че идва торнадо. Вие, овластените да управлявате, вместо да се втурнете да укрепвате общия ни дом, стоите, гледате и обещавате на българите: След като бурята ви помете, ще ви дадем кредит да възстановите живота си", каза председателката на социалистите.

"Третата реалност - най-опасната. Не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни България, основата е държавността. Нито една институция не работи по правила. Всички институции ДНСК, РИОСВ, общински съвет са се съгласили в Алепу да се строи хотел, а не подпорна стена", изтъкна соцлидерът, допълвайки, че е заложена корупция в Закона за хазарта.

"Очевидно това управление си отива, но си отива с наследство - след вас и потоп", подчерта още председателят на столетницата.

"Бизнесмени поемат писмено ангажименти за реклама в медии срещу подкрепа в държавни органи. Премиер заплашва разследващ журналист и евродепутат в телефонни разговори и унижава българския парламент чрез неговия председател. Докато прави всичко това, спи с пистолет до главата, обкръжен от пачки пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността. За да не остане нищо не разрушено след вас, атакувахте безпрецедентно и президентската институция. Не просто Румен Радев, а президентската институция", възмути се Нинова.

Тя припомни твърдение на социалистите от преди три години - "Най-яркият пример за паралелна държава е правителството на Борисов. Държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои, спойката пари и власт управлява и се възпроизвежда, тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската."

Лидерката на социалистите обърна внимание, че управляващите са опитвали да правят внушения за и тайни срещи между нея бизнесмени.

"Неуспешно. Видя се, че това е лъжа. Вчера един бивш министър от правителството на Борисов, т.е. участник в този модел на управление задава въпроси за тайни договорки между БСП и ДПС за управление на страната. Уважаеми, скрити в сенките персони, няма да успеете. Най-малкото, защото не е вярно, но най-вече защото хората помнят ние отдавна сме казали истината за управлението днес и тя е цитат: "България се управлява от нова тройна коалиция . ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС", подчерта Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във