Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще умува на пленум дали да наказва 27-те, гласували за Цацаров

На пленума в събота БСП ще решава какви да са партийните наказания на 27-те депутати, които гласуваха „за“ избора на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, въпреки решението на парламентарната група вотът да е против и двамата кандидати. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов. Той припомни, че решението на групата на левицата е било поддръжниците на избора на Сотир Цацаров да изкажат мнението си в зала, но да гласуват по съвест, като се съобразят с решението на мнозинството.

„Дадохме възможност на хората, които мислят по друг начин, да се възползват от правилника за организация и дейност на Народното събрание и да излязат от трибуната на НС, да заявят обратната позиция и да направят така, както преценят, че е правилно. Позицията е за неподкрепа на кандидатурата на г-н Цацаров, както и на другата кандидатура“, обясни Проданов.

Един от гласувалите за Цацаров е пловдивският депутат Георги Търновалийски, който беше шеф на НАП-Пловдив, когато главният прокурор бе председател на Пловдивския окръжен съд. „Да, имаше такова решение, само че съобразно нашия правилник, тези, които изразят лична позиция, аз такава съм изразил пред групата, имат право да гласуват така, както са решили. Аз съм изразил своята позиция и съм гласувал „за““,  посочи Търновалийски.

Друг от подкрепилите Цацаров е депутатът от БСП Манол Генов, който обясни пред БНР решението си така: „Аз гласувах „за“, не че изпитвам някакво страхопочитание към г-н Цацаров кой знае какво, но в крайна сметка трябва да има такъв орган, който да си върши работата. От експозето на г-н Цацаров видях, че той предвижда сериозни реформи в тази комисия. Комисията в изданието й „Пламен Георгиев“ няма да има нищо общо с това, което виждам, че г-н Цацаров планира за нейната бъдеща дейност, за структурата й и начина, по който ще работи. Силно се надявам да не бъде политическа бухалка в ръцете на някого, както имаше такива индикации в началото на нейната дейност“.

Манол Генов подчерта, че е не е взел решението си под страх. „Страх не изпитвам от никой“, заяви левият депутат. Има член от правилника на Народното събрание, където всеки може да вземе решение, различно от политическото, подчерта още той. Генов не вижда логика в това да бъде наказан, защото е изразил собствено мнение.

„Аз не съм нарушил решенията на парламентарната група. Това, че някои имат различно мнение и някой се опитва да насажда, че в групата на БСП има разцепление – това не е вярно. Разцеплението го виждат някои хора, които гледат в стола на Корнелия Нинова. Никой от тези 27 души, подкрепили Цацаров, не се е вторачил в нейния стол или ще бъде против някакво друго партийно решение“, обясни социалистът.

Все пак той смята, че изборът на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия е бил предизвестен. „Въпреки критиките към него като главен прокурор, това му дава шанс – един вид поправителен изпит“, отбеляза депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във