Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще проведе 50-ти юбилеен конгрес

S 250 6cf48946 c8ea 41c5 a624 140522654dad

БСП ще проведе 50-ия си юбилеен конгрес на 26 и 27 септември 2020 г., събота и неделя, в зала 1 на НДК в София. Събитието ще започне в 10.00 ч. в събота и се очаква на него да присъстват над 800 делегати. Поканени са над 500 гости - близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото Народно събрание, представители на парламентарната група на “БСП за България”, евродепутати, общински и областни председатели на БСП от цялата страна. Акредитирани за отразяването на Конгреса са 78 журналисти от страната и чужбина.

На форума на БСП  ще бъде представен политически доклад, който ще включва отчет на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на “БСП за България”. Те ще бъдат прочетени от новия-стар председател на социалистическата партия Корнелия Нинова. Ще бъдат разгледани и отчет на депутатите на БСП в Европейския парламент, представен от ръководителя на групата Петър Витанов, както и отчет на Общопартийната контролна комисия на БСП.

На този форум трябва да бъде избран нов Национален съвет (пленум) на БСП, председател и членове на Общопартийната контролна комисия на БСП. Това ще бъде и най-трудната част от конгреса, заредена с най-много предпоставки за скандали и задкулисни договорки. Нинова ще се бори в Националния съвет да влязат хора, с които тя да може да работи безпроблемно и без да има опасност да бламират нейните решения и предложения. Тя вече се опари от такива действия със сегашния състав на пленума.

Вътрешнопартийната опозиция на лидера, която така и не може да приеме преизбирането на Корнелия Нинова на поста, въпреки че победата й беше безапелационна, също ще се бори да вкара в Националния съвет свои хора, за да може да влияе върху вземането на решения или да ги спъва. От новия състав на Националния съвет Нинова трябва да подбере и Изпълнително бюро - тясното ръководство на партията. Членовете му обаче трябва да бъдат гласувани от пленума. Така че не всички, посочени от председателя, ще влязат в Бюрото.

През втория ден (неделя) конгресът на левицата ще разгледа Резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и Политическа декларация за развитието на БСП и приоритетите на нейната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във