Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще приеме поканата на ГЕРБ за консултации

Ако получим покана за сериозен политически разговор, ще участваме във втори кръг консултации с ГЕРБ. Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков пред журналисти след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„БСП има изключително отговорно отношение към възможността за формиране на управлението на страната и ще участваме в такива консултации“, посочи Миков.

"Не възразявам да участвам в консултациите, ако Борисов участва в тяхната група", добави той.

В понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще продължи разговорите за съставяне на правителство с четири политически сили, а именно – Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ.

По думите на Миков от БСП продължават да отстояват позициите, заради които са получили доверието от избирателите – по-справедливо данъчно облагане, по-справедливо разпределение на данъчната тежест, семейното подоходно облагане, индустриализация и развитие на българската индустрия, стимулирано с мерки на държавата, реализация на големите проекти в енергетиката. Той уточни, че в енергетиката ще настояват за реализиране на проектите „Южен поток“ и на АЕЦ „Белене“.

Попитан дали е възможно ГЕРБ и БСП „да седнат на една маса“ и да съставят правителство, Миков отвърна, че сядането на една маса е възможно, стига „масата“ да не се разбира като софра, а да се разбира като отговорност и принципност, каквато в момента е претенцията на Бойко Борисов, за което и Миков го поздрави.

„Отстъпките от принципите могат да стигнат до там, докъдето отделната партия не прецени, че ще бъде нарушена отговорността пред онези, които я подкрепят. Това е един от големите проблеми – през последното десетилетие аритметиката сякаш взимаше връх над политическата отговорност и днес всички берем плодовете на това“, подчерта лидерът на БСП.

Стана ясно също, че Миков е предложен за председател на парламентарната група на левицата. Това обяви след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП говорителят на партията Атанас Мерджанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във