Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще предложи отмяна на всички привилегии на депутатите

През новата пленарна сесия "БСП за България" ще предложи промяна в правилника на Народното събрание, която отнема всички привилегии на народните представители. Това намерение заяви председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова в изказването си за откриването на новия политически сезон в парламента. 

Ако правиш смели заявки за смяна на модела, трябва да започнеш от себе си, коментира тя. По думите й депутатите са "обрасли от привилегии". 99 процента от българския народ работи на фиксирана заплата, ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната, с какво право, коментира тя. Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а ние - 70, посочи още Нинова. По думите й това предложение не е популизъм, а справедливост. Знам, че не го приемате, колеги, но ние ще го внесем, обърна се тя към мнозинството в парламента. Нинова отбеляза, че гласуването на това предложение ще покаже дали депутатите искат да развържат това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии. Дали ще бръкнем вътре и ще разкъсаме тази топка или народът ще я изрита от терена на политиката и ще пусне новите отбори тук, които да му гарантират по-добро бъдеще, добави тя. 

Има един проблем, който никой не иска да произнесе на глас и да започнем да го решаваме - за нас от няколко години той се казва паралелната държава, за президента Радев е тъмнината, в която стоят тези паралелни фигури, които дърпат конците на държавата, коментира Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че заедно с професионалисти са направили сериозен анализ кои са тези сфери, кои са онези големи, които стоят в тъмното и дърпат конците, и ги изброи - производство и търговия с лекарства, производство и търговия с пшеница и хляб, производство, пренос и доставка на енергия. Нинова заяви, че през тази сесия битката с големите ще бъде приоритет на БСП. Ние я започваме тази битка с конкретни стъпки, имена и законопроекти, добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във