Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще предложи Кристиан Вигенин за заместник-председател на Народното събрание

След като миналата неделя бяха направени промени в Изпълнителното бюро на БСП, такива последваха и в лявата парламентарна група.

На заседанието си във вторник депутатите от „БСП за България” решиха да предложат Кристиан Вигенин за поста заместник-председател на Народното събрание, съобщиха вътрешни източници. Мястото стои вакантно повече от година, след като Валери Жаблянов бе свален с гласовете на управляващото мнозинство заради изказано непремерено мнение за Народния съд. Функциите на Вигенин като секретар на лявата парламентарна група ще бъдат поети от Димитър Данчев.

Социалистите са решили още Жаблянов да не бъде повече техен представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тази функция се поема от варненката проф. Анелия Клисарова, бивш министър на образованието. Именно заради гафа на Жаблянов на последното заседание на ПАСЕ миналата седмица той беше изваден и от състава на Изпълнителното бюро на пленум в неделя. Депутатът не се появи на важно заседание, на което беше проведено гласуване за Истанбулската конвенция и за връщане на руската делегация в ПАСЕ. Жаблянов остава редови народен представител и член на БСП.

Ръководството на парламентарната група напуска и депутатът Антон Кутев. Неговите функции като заместник-председател и отговорник за парламентарния контрол ще поеме юристът Пенчо Милков. Кутев вече няма да е председател и на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Там ще го наследи колегата му Георги Гьоков.

 Журналистът Александър Симов пък става секретар по медийната политика на парламентарната група и сменя Елена Йончева, която беше избрана за евродепутат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във