Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще поиска паметника "Бузлуджа" за 10 години

БСП ще поиска паметника "Бузлуджа" от правителството за 10 години. Решението идва след пленум на партията.

По закон социалистите ще се възползват от авторското право, което се държи от арх. Георги Стоилов. Той вече е дал съгласието си да преотстъпи на БСП право на ползване.

Преди седмица в писмо до премиера Бойко Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни за решението на Министерския съвет от 2011 г. да се прехвърли на БСП безвъзмездно правото на собственост върху комплекса на Бузлуджа.
 
В писмото БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

Паметникът на Бузлуджа е издигнат през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото му име (до 1942 г.) връх Бузлуджа, в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г. Днес монументът тъне в разруха.

БСП вкарва законопроект в парламента за въвеждане на смесена избирателна система още следващата седмица, стана ясно още след пленума. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че по този начин ще се запази желанието на гражданите за мажоритарни избори, но и запазване на парламентарното управление на страната.

Според законопроекта на червените, броят на депутатите ще остане същия-240 души, като 120 от тях ще се избират чрез мажоритарен вот, а другата половина чрез пропорционални листи. Ще има и два вида бюлетини, с които ще се гласува в един и същ ден. Всеки избирател може да реши да гласува само с едната бюлетина-за мажоритарния или за пропорционалния вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във