Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще подкрепи правителство на ИТН, но постави и условия

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, бихме подкрепили кабинет на "Има такъв народ", ако ни потърсят за консултации, но имаме и няколко условия, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите с президента Румен Радев.

По думите й сега е момента да се състави стабилно правителство предвид кризата.

Условията на БСП са подкрепа за бизнеса и гражданите, пострадали от кризата, задълбочена ревизия на управлението на ГЕРБ, консенсус по Плана за възстановяване и устойчивост, по който България ще кандидатства за средства от Европейския съюз, както и промяна на изборните правила. 

Ако БСП получи третия мандат за съставяне на правителство, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим, обяви Нинова. 

Президентът Радев отново подчерта, че новото правителство не трябва да бъде плод на безпринципни коалиции. 

"Тук виждам вашата роля, с вашия опит и мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели чрез активен диалог в 45-ия парламент. Народното събрание е гарантът, който трябва да произведе новия кабинет", посочи държавният глава. 

Той акцентира, че ще попита всяка партия за готовността й за съставяне на правителство, ако се стигне до хипотетично получаване на трети мандат.

Още по темата: 


"Има такъв народ" не даде заявка дали ще опита да състави кабинет

Радев: Не бързам със съставянето на служебен кабинет


Facebook logo
Бъдете с нас и във