Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще подкрепи кабинет с премиер Асен Василев

Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството, обяви след края на разговорите с БСП предложеният за кандидат-премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев. "Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажименти какво ще се случи отсега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет", допълни той.

"На първата среща от преговорния процес отчетохме доброто, което постигнахме за шест месеца, а то не е малко", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях е, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за шест месеца", уточни Нинова. И добави, че от ПП са се съгласили в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката, а от БСП приемат техните приоритети - борба с корупцията, промени в КПКОНПИ, промени в съдебната система. Отчетени са били като слабост в предишния коалиционен кабинет грешки в комуникацията. Сега е предложен нов начин на взимане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

"Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за България може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма - както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, така и по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата", изтъкна лидерът на социалистите.

Двете страни са се разбрали, че темите за ресорите и кандидати за министри ще останат за втория етап от разговорите. По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка, подчерта Нинова.

На срещата е бил обсъден и въпросът с руските дипломати. "Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализира диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес", каза Нинова. А Василев добави: "Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати. Нашите да работят за българския интерес, а руските - за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота."

В отговор на въпрос Асен Василев поясни, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори, но вратата на ПП е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Това не важи за депутатите от ИТН, но само "ако са в състояние да взимат самостоятелни решения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във