Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще подкрепи искане на Мая Манолова за касиране на вота в София

Промяната започна, беше трудна, но вече е необратима. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на специална пресконференция.

"Затвърдихме тенденцията в последните 3 години да повишаваме резултатите си на всички избори - ГЕРБ отстъпи от ключови, дългогодишни градове крепости и ерозира в местната власт", подчерта Нинова. Тя поздрави всички българи, които гласуваха и на втори тур за местни избори и благодари на всички, които са подкрепили кандидатите на БСП за кметове и общински съветници.

"Изразявам дълбока признателност към труда и усилията на партията и нашите кандидати. Вие работихте в нечовешки условия в тази кампания. Срещу нас беше държавната машина. МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, с който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България. Купените гласове изкривиха вота. Страхът у хората беше голям. ГЕРБ развихриха компроматна война срещу вас и вашите семейства", каза Нинова. По думите й страхът на ГЕРБ от загубата ги накара да направят най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания от години. "Въпреки това вие запазихте спокойствие и направихте една позитивна и усмихната кампания. До мен най-близо стоят четиримата кметове на областни центрове. Четиримата олицетворяват цялото богатство на БСП", продължи лидерката на левицата.

Корнелия Нинова заяви, че БСП е изпълнила задачата, която си е поставила - да удвои кметовете и да увеличи общинските си съветници. "Ние се върнахме в местната власт още на първи тур", каза тя и отчете, че БСП е затвърдила позициите си на балотажите. "На първи тур 35 общини, на втори тур - печелим 26 балотажа. Общо 61 кмета, от които 4-те области", заяви Нинова. "В Шумен разликата ни е само 77 гласа", каза още Нинова. Тя посочи, че в Шумен вероятно БСП ще иска броене на бюлетините и касиране на вота евентуално.

"В София печелим два района - "Изгрев" и "Младост", подчерта още лидерът на БСП.

В отговор на въпрос дали Мая Манолова има основания да иска касиране на изборите в София, Нинова раздели въпроса си на политически и юридически отговор. "Юридически смятам, че право да искат касиране имат Мая и членовете на Инициативния комитет, които са я издигнали. Политически - смятам, че има основание и утре на Изпълнителното бюро ще поставя въпроса да го решим и да дадем политическа подкрепа на Мая за това действие - проверка и касиране. Оттам нататък членовете на нейния инициативен комитет трябва да го подадат чисто формално пред Административния съд. Такъв е редът в България", обясни Нинова. 

Корнелия Нинова намира президентската среща за изборите за закъсняла, но крайно необходима.  Тя каза това по повод на инициативата на президента Румен Радев да свика среща за пропуските в изборното законодателство, на която да присъстват ЦИК, политическите партии и всички заинтересовани институции.

"Ще участваме с много конкретни предложения, които сме внасяли в парламента като парламентарна група", каза Нинова. На въпрос как ще коментира исканата й оставка като лидер на БСП от страна на Борислав Гуцанов, тя отговори: "Що се отнася до Борислав Гуцанов и искането на оставката ми - изглежда в най-тежки ситуации ще се намерят хора с чувство за хумор".

Попитана дали съжалява, че БСП е издигнала кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и дали се притеснява от това, че тя може да направи партия, лидерът на БСП отговори: "Не съжалявам, че издигнахме кандидатурата на Мая Манолова. Резултатите показват, че тя олицетворява промяната в София. Ако направи нова партия, това е неин избор, нека да го направи. На добър път. Не се притеснявам, че това ще е проблем за БСП".

Facebook logo
Бъдете с нас и във