Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще направи пълен анализ на правителствените мерки за справяне с коронакризата

Обещанието на премиера Бойко Борисов за 9% ДДС за ресторанти и хотели е бъдещо несигурно събитие. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание.

"Както знаете днес обсъждаме промени в няколко закона, които касаят мерките за преодоляване на последиците от кризата. Бих искала да представя позицията на коалиция "БСП за България" и парламентарната група на "БСП за България" по една тема, която днес стана гореща и по-общо да се изразя - данъчната политика. От "БСП за България" сме внесли предложение в законите, които днес се гледат, за 9% ДДС за храни и лекарства. Бих искала да ви припомня, че това е наша последователна, трайна политика и че четири пъти сме внасяли тези предложения от 2018 г. досега, в рамките на приемането на бюджетите на държавата и актуализацията на бюджета", посочи Нинова.

Лидерът на социалистите подчерта, че това е убедена политика на партията.

"Винаги сме получавали от управляващите последните години един и същи отговор. Гласували са против с аргументите, че по този начин ще се провалят приходите в бюджета от една страна и от друга, че е трудно на администрацията да събира данъка. Очевидно днес тези аргументи не важат за правителството и трябва да видим каква е причината. От сутринта сме свидетели на противоречиви сигнали от Министерския съвет. Първо ще се намалява ДДС върху храните, след това се оказа, че няма да се намалява. Второ ще внесат закон, който да важи от началото на 2021г., а след това ще внесат закона или утре, или много скоро. Трето беше заявено, че ако законът не проработи, ще бъде премахнат", каза още Нинова.

Според нея подобно поведение и действия пораждат нестабилност в държавата, несигурност за бизнеса и безперспективност за хората. А обещанието на премиера е "бъдещо несигурно събитие", защото още няма нищо реално и управляващите традиционно често си сменят позициите.

По думите на Нинова, сегашното сигурно събитие е, че предстои гласуване на предложението на БСП за 9% за храните и лекарствата.

 "Ако наистина има политическа воля да се търси съгласие, може би това е моментът да се случи", призова червената лидерка.

Тя изтъкна, че явно има противоречие между ГЕРБ и коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" по различни теми. Пример за това са предложените мерки за подпомагане на туризма с ваучери. 

Нинова съобщи, че опозицията ще изготви пълен анализ на мерките, една по една -  здравни, икономически и социални. Ще бъде отчетено какъв резултат са дали и на колко хора са помогнали.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във