Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ще гласува против покупката на F-16

Председателката на БСП Корнелия Нинова остро разкритикува правителството заради проекта за придобиване на нови изтребители за Военновъздушните сили. "Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава", заяви Нинова на брифинг на "Позитано" 20. 

Лидерът на социалистите посочи, че правителството предлага друго решение за инвестиционен разход, въпреки че парламентът вече е дал санкция за провеждане на процедурата.

"Вижте какво ни предлага Министерски съвет да гласуваме: Народното събрание да разреши проектът за международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, одобрен с решение на Народното събрание. Давате ли си сметка какво искат от нас - Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата – парламента", разясни Корнелия Нинова. 

Според нея управляващите отново са нанесли удар срещу правовата държава и парламентаризма. "Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното и краят", отбеляза Нинова. 

По темата взе отношение и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че още във вторник се очаква да е готова оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов боен самолет. В сряда процедурата ще влезе в дневния ред на Министерския съвет.  "Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. Всички останали приказки са дребно политиканство", каза вицепремиерът.

Той се обяви против политическите дебати на тема дали самолетите трябва да са шведски, американски или съветски. "Това е безсмислен спор и е излишно да делим обществото на русофили и русофоби", посочи Каракачанов, цитиран от "Фокус". По думите му правителството купува самолет за следващите 30-40 години, а не си играе на политика". Според него е по-добре да се купи нещо сериозно и силно,  което ще може да ни върши работа и да защитава страната, а не да се правят "дребни политически сметки".

Facebook logo
Бъдете с нас и във