Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин:

БСП ще е сериозна опозиция, готова на диалог и компромиси

Днес ръководството на БСП ще реши дали да се яви на втори кръг преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, но най-вероятно ще се отзове на поканата, заяви бившият външен министър и сега депутат от левицата Кристиан Вигенин.

"Заявихме и държим, че ще бъдем конструктивни. Готови сме да подкрепяме важни решения на бъдещото правителство, ако този диалог продължи, но не можем да отстъпим от ключови въпроси в нашата програма", допълни той. 

Вигенин увери, че левицата ще бъде в опозиция, но не деструктивна и рушаща институциите, каквато е била ГЕРБ по време на управлението на БСП. "Не виждаме обаче причина да се пришием към безпринципно управление", допълни той. В същото време обаче депутатът подчерта, че няма нищо лошо да има втори разговор с втората политическа сила. 

Бившият енергиен министър от управлението на ГЕРБ, който премина към Реформаторския блок, Трайчо Трайков коментира, че още след първия кръг разговори от блока са декларирали готовността си за участие в нови преговори, защото била достигната точката, в която високото е преодоляно. Според него възможно е да има ротация в преговорния екип на Реформаторите. По думите му в новите разговори ще се включат председателите на партиите.

Трайков заяви, че за кадрови предложения не са разговаряли с ГЕРБ. Той обаче е категоричен, че бъдещото правителство трябва да бъде подкрепено от коалиционно споразумение и към момента това може да стане с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във