Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП сезира прокуратурата за скандален договор

Николай Цонков (в средата), Милко Недялков (вдясно) и Таско Ерменков (вляво).

Парламентарната група на "БСП за България" изпрати сигнал до прокуратурата с искане да бъде проверен договорът за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси. Към сигнала е приложена и гражданска подписка на хората, живеещи в районите около въпросните поделения.

"Съвместното командване на силите е подписало договор на 2 ноември 2018 г. с фирма "Бат Секюрити" за охрана на 12 поделения, които са с взривоопасни вещества и боеприпаси. Договорът е нарушен по всякакви начини и внасяме сигнал до прокуратурата да го провери", заяви левият депутат Николай Цонков на специален брифинг в кулоарите на Народното събрание на 17 януари. Според него се ощетява Министерството на отбраната със средства, които се изразходват, но по-сериозният проблем е, че в близост до тези поделения живеят хора и те всеки момент могат да бъдат засегнати - дори физически, при възникване на инцидент.

Колегата му Милко Недялков пък отбеляза, че изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Но "проверките, които са направени от Военна полиция и от самото министерство, показват, че охраната не е била въоръжена". Недялков обясни, че на 29 декември в Ловешкото поделение външни лица са нападнали охранител. Край Ловеч загива и един от охранителите, който отива на работа пеша по тъмно време. Депутатът коментира, че тези охранители би трябвало да пазят боеприпаси и опасни вещества, както и че досега охраната е осъществявана от служители на самото министерство. В резултат на сключените договори са освободени 427 служители въоръжена охрана към съответните 12 военни формирования на бригада "Логистика".

Недялков твърди, че договорът е подписан след сключване на рамково споразумение за пет години. С нарастването на минималната работна заплата  стойността на договора е над 4.5 млн. лв. годишно, като ще нараства, ако той докрай бъде осъществен. Това значи над 20 млн. лв. за охрана, които излизат от Министерството на отбраната.

Друг скандален факт от договора бил, че въоръжената охрана трябва да се осъществява с дългоцевно ненарезно или с късоцевно оръжие. "Проблемът е, че в офертата, която е представила фирмата, с която е сключен договорът, няма нито една стотинка за поддръжка на това оръжие. Което какво означава? Или оръжието трябва да бъде на самите наети охранители, или въобще да не се охранява с оръжие", заключи Милко Недялков.

По темата се включи и Таско Ерменков. "В Закона за частната охранителна дейност има изискване за образователен ценз. Повечето от наетите от фирма "Бат Секюрити" не отговарят на това изискване", заяви народният представител. Той допълни, че кметът на община Смядово също е сигнализирал, че въпросната фирма наема безработни лица от цялата област, без подготовка, без проучване и с образование, по-ниско от изискваното в Закона за частната охранителна дейност. Само в град Смядово във военно формирование 22720 са назначени 11 такива лица. Такова било положението и в Ловеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във