Банкеръ Weekly

Маноил Манев, депутат от ГЕРБ, пред в. "БАНКЕРЪ"

БСП се упражнява върху страховете на хората


"Едно престъпление не може да е причина за искане на вот на недоверие."

"Системата не се разбива от днес за утре."

"Правителството работи перфектно и това се признава от външните ни партньори."


 

 

Г-н Манев, няма изненадани, че вторият поред вот, внесен от опозицията, не мина. Парламентарната аритметика е на Ваша страна. Но Вие ли сте и моралният победител?

- Този вот беше необмислен, мотивите бяха неиздържани. Що за аргументи - да изброиш четири престъпления за година и половина на един лист хартия, без да отчетеш тенденциите. Ако имаш претенции да си сериозна политическа сила и да предлагаш алтернатива, не можеш да си позволиш нещо такова. А тенденциите показват нещо съвсем различно от това, което представи БСП.

Според Вас няма ли проблеми в МВР? И В

ие ли като вътрешния министър смятате, че няма "нищо драматично" в бягствата на арестанти и затворници?

- Той не е казал, че няма проблеми в системата, не го казвам и аз. Но вижте, бягствата от местата за лишаване от свобода също са тенденция. През някои години има засилване, през последната имаме едно-единствено бягство. Може да се случи винаги и навсякъде. Да - лошо е, че се случи, да - не бива да се случва, и да - трябва да се вземат мерки. Ето тук експертите - опозиция или не, е необходимо да кажат мнението си. Едно престъпление е проблем, но не може да е причина за искане на вотове. А що се отнася до самата система и проблемите в нея, искам да подчертая - тя не се разбива от днес за утре. Аз мога да посоча имена на хора, които за година бяха изхвърлени от нея, защото са били приятели или са били одобрявани от Борисов или Цветанов. А освен че за тях това е работа, тези хора имат и чувства към тази система. И когато те изритат като мръсно коте, ти спираш да контактуваш с нея. Скъса ли се тази връзка, как младите да бъдат обучени да работят с агентурен апарат например? То не е само да търсиш по улиците някой избягал. Ето тази система беше провалена по време на управлението на Пламен Орешарски.

Пламен Орешарски беше на власт само около година…

- Да, но по това време бяха уволнени около 20% от експертите в системата. Тогавашният министър дойде със слогана - 50% съкращения, и всички му пляскаха, с изключение на хората, които знаехме какво ще се случи. И е добре да го припомним сега. Защото се чуват критики за отстъпление на МВР от задълженията му през промените за частната охранителна дейност, където се дават нови възможности на местната власт… Ами да припомним онази прословута програма "Сигурност" на кабинета "Орешарски", в която със списъци от партийните централи по места при областните управители неграмотни, трайно безработни и хора от ромски произход бяха назначавани да пазят селата от престъпления! Бяха изхарчени милиони левове за хора без нито час обучение, без никаква квалификация! И това не беше отстъпление от задължения, а социална програма за сигурност, аплодирана от "експертите" на БСП. Ами закриването на единствената система в МВР - СОТ, която имаше право да охранява обекти - частни или държавни? На кого бяха преотстъпени, питам аз.

Това означава ли, че за всички беди, които се струпват сега на главата на вътрешното ведомство, включително и за общественото усещане за безнаказаност и ширеща се битова престъпност, обвинявате Орешарски? И ако отговорът е да, вие какво правите вече година и половина в управлението?

- Не е виновен само кабинетът "Орешарски". Аз вече съм убеден, че това е част от една целенасочено провеждана политика на БСП по отношение на МВР и системата за сигурност с цел политическото им овладяване. Как иначе да наречем изграждането на цяла схема за купуване на гласове през затвора - обаждаш се на затворник, той организира нещата, минаваш през това и с тези гласове ставаш депутат? За да постигнеш това, силна система ли ти трябва или слаба? Риторичен е въпросът. В парламентарната група на БСП има депутати, съдени и осъдени на първа инстанция за корупция, на тях силна или слаба система за сигурност им трябва? Затова за себе си съм убеден, че става дума за политическа стратегия на БСП. Виновна е и пазарната конюнктура - много младежи търсят и пазарната страна на нещата, постъпвайки в МВР.  Но има и млади хора, които с пламък отиват да работят в МВР и си тръгват, защото няма кой да ги научи на истинска полицейска работа. Това се преодолява с времето. Ние това правим. Ето, в Закона за мерките против тероризма приехме ли решение за ограничаване на ползването на карти за мобилен телефон до десет на човек? На пръв поглед - нищо особено. Но така се пресичат телефонните измами, за които толкова много се говори. И още нещо, което правим, за да изпълним обещанието си да има полицейско присъствие в малките населени места. За година и половина сме назначили 1700 души. Никак не е малко. Имайте предвид, че преди да постъпят на работа, те са били обучавани, проверявани, минали са четиристепенен изпит. А след назначаването си те задължително минават подготовка и в извънработна среда в школите на МВР.

Тоест за целия мандат ще успеете да достигнете тези 6000 полицаи, за които Корнелия Нинова говори?

- Никой не е говорил за 6000 новоназначени, а за нови 6000 разследващи полицаи. Говорим за две различни понятия. Разследващите не идват извън системата.  И това ли трябваше да обясняваме на хората, искащи вот по тази тема?

Може би се налага да обяснявате. Защото у гражданите няма усещане за сигурност…

- Усещането на хората за личната им неприкосновеност има своите реални и психологически обяснения. Реалните са, че има проблеми и затова сега преустройваме системата. Но другото може да се обясни психологически - когато си жертва на престъпление, то дори да е разкрито и престъпникът да е влязъл в затвора, усещането ти все ще е, че си жертва на престъпление. Ще ви попитам още нещо - един български гражданин по-сигурен ли би се чувствал, ако улиците са пълни с въоръжени полицаи и армия? Това е дилема в теорията на сигурността. Сигурен съм, че обществото ще се раздели на две. Така че границата между усещането за сигурност, от една страна, и за полицейщина и извънредна ситуация, от друга, е тънка. И с това трябва да се занимават професионалисти. И още един аспект на проблема - обществото ни свикна да има прозрачност и достъп до информация. Що се отнася до МВР, има неща, които могат да се кажат, но има и неща, които не бива да бъдат показвани, за да може системата да работи.

Нека говорим конкретно. Ботевград е добра илюстрация за проблемите в системата - избягал затворник с "богата" криминална биография, престрелка в центъра на града, твърди се, че убиецът на Владимир Пелов е бил агент на МВР, последвалият сблъсък на жителите на ромския квартал със силите на реда... Може би ако ни кажете какво е решението в Ботевград, ще разберем какво е решението за страната.

- Да, Ботевград е добър пример. Но говорите за коренно различни престъпления. След като по случая "Пелов" се взеха мерки, се появиха нови конфликтни точки. Оказа се, че системата започна да работи и работейки, да влияе на околната среда. А средата реагира остро, защото сметна, че й се отнемат права. Но тези "права" са незаконни. Не можеш да слушаш музика цяла нощ и тези, които са свикнали да правят това, реагираха остро. Но законът е над всички и всичко. И затова е много важна оценката на обществото, а не как ще изригнат нереализирани политици и  ромски вождове.

Какви законодателни промени предвиждате?

- Изчакваме анализа на вътрешния министър и неговия екип и ще отговорим на техните предложения. Ето тук е мястото за обединение - да вземем необходимите мерки, предложени от експертите.

И защо не го казахте от трибуната все пак - ако опозицията не ви разбира, хората ще ви чуят?

- Не, нямаше да ни чуят хората. От непрофесионални дебати излиза само глупавото, политическите упражнения върху темата. И второ, когато си в положение, че някой те атакува и иска от теб вот на недоверие, оставки, трябва да защити искането си. И тогава да признаеш, ако има нещо вярно в критиките, и да обориш, ако смяташ, че няма. Нямаше какво да отговорим, защото нищо съществено не беше казано.

Не се ли държите твърде надменно с опозицията, не се ли опитвате да ги смажете с пренебрежение?

- Може да ви прозвучи грубо, но за една политическа сила няма значение има или няма опозиция, дали е силна или слаба. За гражданите е важно да има алтернатива, но когато нямаш алтернатива, а само популизъм, и то популизъм, граден върху страховете на хората… БСП това прави - упражнява се върху страховете на хората. Помните ли как говореха за тълпи мигранти, които ще нахлуят у нас? И когато ние обяснявахме, че сме спрели натиска, не вярваха. Сега го признава цяла Европа, всички го виждаме и го усещаме, но това вече е минало, внушението е направено.

Очакват ли ни трусове в управляващата коалиция?

- Нито един такъв факт няма, който да дава основания да се мисли в тази посока. Не смятам, че е възможно. Правителството работи перфектно и това се признава от външните ни партньори. Всички важни неща, които бяха приети на европейско ниво неотдавна, са все инициатива на премиера Бойко Борисов - затварянето на границите и по-високият контрол на входа, създаване на отбранителен съюз...

Но стабилна ли е коалицията? Периодично между партньорите в нея избухва някакъв конфликт?

- Ние имаме коалиционно споразумение и то се спазва. В него са залегнали политиките и действията на правителството, няма разминаване между думи и дела. А всеки политик може да изказва мнение, ако не го прави, няма да има алтернативност. Защо трябва да се притесняваме, когато някой говори свободно?

Защо все пак отхвърлихте предложението на БСП да не излизате във ваканция през лятото? Вие не искате ли да решите проблемите на майките на деца с увреждания?

- Аз никога не съм се чувствал по-омерзен в това Народно събрание от деня, в който за целите на политическия пиар бяха използвани проблемите на хората с увреждания. Ужасен бях от това, което се случва. Мисли ли наистина някой, че ако решението на проблемите на тези хора зависеше от работата ни през август, нямаше да се откажем от тези 20 дни ваканция? Не! И знаейки всичко това, че има комисии, работни групи, срокове и че няма как законът да бъде подготвен и приет през август, БСП направиха този театър.

Не ги ли подценявате? Стратегията на "китайската капка" може да се окаже ефективна?

- В съвременна България стратегия от XIII век не може да бъде ефективна. Вярвам, че българските граждани ще продължат да са все така точни в оценката си.

 

 

Маноил Манев е роден на 23 юни 1963 г. в Стара Загора. Депутат втори мандат от ГЕРБ. Заместник-председател на Комисията по политиките за българите в чужбина и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Завършил е Академията на МВР  със специалност "Национална сигурност". Повече от десет години е работил в системата на МВР и Министерството на правосъдието. Бил е заместник областен управител на Стара Загора. Женен, баща на две деца.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във