Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се уплаши от левите послания на ГЕРБ и отиде твърде вляво, смята пиар експерт

В настоящата предизборна кампания направи впечатление, че ГЕРБ и лично г-н Борисов си бяха взели поука от това, което се случи по време на президентската кампания и сякаш точка по точка си бяха направили внимателен анализ защо тогава загубиха, и сега бяха отстранили абсолютно всички грешки. Тотална кампания по учебник, която много внимателно облъчи абсолютно цялата аудитория, абсолютно всички медии. Това коментира пиар експертът Любомир Аламанов в интервю за БНР.

"Успяха да покрият почти целия спектър – от най-ляво до най-дясно, от най-долу до най-горе – и се справиха доста добре. ГЕРБ обаче не си осигуриха нови избиратели, тъй като отправиха добри послания но не дават визия къде искат да докарат България. В това хищническо изяждане на всяка една целева група, с това се получава едно своеобразно разпръскване. О.К., ще има и за най-бедните, ще има и за най-богатите, ще има и за фирмите, ще има за хората, ще има за всички, но това е всичкоядство! Това не е: "Хора, дайте да работим и да отидем еди-къде си", а това просто е: "Ние ще ви дадем", с което очевидно не може да се излезе от една, макар и доста голяма, целева група", коментира Аламанов. 

Експертът коментира, че БСП твърде рано са повярвали, че изборите са спечелени. Удвояването на спечелените гласове спрямо вота през 2014 година се е получило не от леви симпатизанти, а по-скоро хора, които виждат в ГЕРБ и Борисов абсолютно същата лява посткомунистическа партия на партийните секретари и общо взето, поне БСП изглежда някак си по-честна.

"Новото ръководство на БСП реши да отиде крайно вляво. Те, може би, се уплашиха от популистките лозунги на Борисов преди кампанията – за вдигането на заплатите и така нататък, решиха, че Борисов ще вземе техния електорат и решиха да го изтикат оттам, отивайки съвсем вляво, което пък накара доста разумни хора да кажат: "Чакай сега,  да не се връщаме в тази посока!". Желанието на някои социалисти – да се отиде още по-вляво, така че да вдигнат всички данъци и да национализират абсолютно всичко, всички фирми отново да станат държавни и всички заедно да се прегърнем да отиваме към светлото бъдеще на комунизма – е хубава утопия, но тя няма как да се случи. За съжаление, все още огромна част от населението не може някак си да проумее, че няма вече връщане назад. Колкото и да се иска на хората, вече няма възможност, защото новите, младите, те виждат малко от смисъла на умерената регулация на държавата, както да кажем в случая сега с Копривщица. Но все пак, чисто икономически, ти не можеш да искаш една държава, едни партийни функционери да регулират икономиката. В смисъл не става и младите го виждат", обясни пиарът.

Според него "Обединените патриоти" биха били склонни на коалиционни компромиси, тъй като спадът в подкрепата за тях е голям, а и не биха могли да постигнат толкова добър резултат при следващи избори. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във