Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се противопоставя на реабилитацията на фашизма в България

Изпълнителното бюро на БСП излезе със специална позиция за срещата на крайно десни и фашистки партии, провела се неотдавна в София. Социалистите посочват, че под безучастния поглед на българските власти, се е създал междудържавен националистически съюз "Крепост Европа".

"Домакин на тази груба антиконституционна и антидемократична проява стана България и за всеки български гражданин, който следи с безпокойство растящия брой на профашистките прояви в българското общество, това не е изненада", се казва в позицията. Левицата проявява разбиране, че това засега е среща на маргинални партии, но "независимо от това, от Конституцията и Наказателния кодекс произтичат задължения към изпълнителната и съдебната власт за опазване на правовия ред". Според социалистите тези задължения не са били изпълнени, а плахата декларация на МВнР е била огласена след провеждането на това позорно за България събитие.

"Необяснима и недопустима е пасивността на държавните институции пред наглостта, с която открити фашисти натрапват убежденията си на българското общество и на Европа. Фашистката проява в София беше коментирана от медии извън България, за сметка на почти пълното информационно затъмнение у нас", се посочва още в документа.

БСП заявява, че се противопоставя последователно на реабилитацията на фашизма в България и Европа и на неговите днешни последователи. Според тях срещата в София е резултат от осъществяваната, с помощта на български държавни институции, реабилитация на действия и фигури от българския и европейския фашизъм през последните десетилетия.

"Нека помним думите на  Юлиус Фучик: "Хора обичам ви, бдете!", завършва позицията на левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във