Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се оплакаха, че ГЕРБ са им попречили за „Южен поток“

Върху нас и правителството ни не е имало натиск. Нещо повече – имахме пълната готовност за изграждане на Южен поток и финансирането беше осигурено. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента. Той подчерта, че както необходимите кораби за изграждане на проекта са били на пристанище Варна и Бургас, така и двете пристанища са били пълни с тръби.

„Нека да не забравяме, че г-жа Бъчварова се хвалеше, че ГЕРБ са партия, която е спряла три големи руски енергийни проекти“, каза още той.

Според него спирането на „Южен поток“ се дължи на процесите, които протичаха в Европа, както и на ситуацията в Украйна. „Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната, но за съжаление вече не може да се случи. България трябва да има сигурност на доставки на природен газ и трябва да се направи всичко, за да имаме директен достъп до руски газ, защото друга възможност няма. Нека този, който е спрял проекта, да даде отговор“, допълни Стойнев.

Той коментира, че в ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, за други – не може. „Тези двойни стандарти са причината да има толкова негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск?“, попита Стойнев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във