Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се опасява, че България изостава в европейския диалог

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е на визита в Брюксел, където представя пред европейските институции виждането на социалистите за бъдещето на Европейския съюз и България. Червената лидерка обясни, че на срещите е провела разговори по няколко ключови теми – Зеления пакт, Многогодишната финансова рамка и мястото на България в този процес, предстоящата Конференция за бъдещето на Европа, както и програмата на новата Европейска комисия. 

Опасенията на председателя на БСП са, че в Брюксел диалогът за Европа се води много активно, но нищо от тази информация не достига до българското общество. Според Нинова има риск в един момент страната ни да бъде поставена пред свършен факт – при взети решения, които трябва да изпълняваме и те да не отчитат българския интерес. Тя допълни, че на срещите си в белгийската столица е била информирана за това, че органите в Комитета по регионите са започнали работа, а България не е излъчила свои представители. "Българското правителство е утвърдило само един единствен представител до момента – кмета на Габрово, по незнайно какви критерии. За нас това е абсурдно забавяне и е безотговорно, че този орган започва работа без българско участие", отбеляза лидерът на социалистите.

Тя подчерта, че страната ни не се е присъединила и към програмата на Европейската комисия "Въглищни региони в преход", която е изключително важна, за да се гарантира справедлив преход. "Представих решението на българския парламент отпреди няколко дни по инициатива на БСП, с което задължихме Министерския съвет да предприеме действия за присъединяването на България към платформата "Въглищни региони в преход", без да поема ангажименти за закриване на въглищните централи”, каза Нинова.

Тя обясни, че позицията на БСП е, че има нужда от решения на тема екология, климат, зелена кръгова икономика, но не бива тези решения да са за сметка на българската индустрия и работни места. Председателят на БСП информира, че България е трябвало да представи свой национален план, който е бил върнат с много критики, като една от тях е, че той не предвижда мерки за справяне с енергийната бедност в България. "Срокът да бъде представен коригираният план е до края на февруари. Ние в България не знаем за това. Нито парламентът обсъжда това, нито Министерският съвет взе такова решение. Прави се нещо на тъмно и това е огромният риск - в един момент да трябва да изпълняваме чужди решения", отбеляза лидерът на левицата.

По думите й кохезионната политика трябва да се запази, защото България е една от страните в най-тежко положение що се отнася до доходи, бедност, увеличаващи се неравенства и криза в здравеопазването. А ако решенията наклонят везните към финансиране на други политики, това би се отразило тежко на страната, защото не само не догонва Европа, но и вътре в държавата има дълбоки регионални различия, смятат от левицата. "Подобно на плана "Юнкер" ние бяхме предложили да има национален план за финансиране на изоставащите райони. Те да могат да кандидатстват по проекти и от този специален фонд в българския бюджет да бъдат финансирани българските райони. Управляващите отхвърлиха това наше решение. Представих и нашата визия за това, че част от данъците, събрани в общините, трябва да останат в тях, което е често срещана европейска практика, но отново ГЕРБ са против тази идея", заяви Нинова. Тя допълни, че социалистите са засегнали и темата за социалния стълб, за младежката заетост и образованието. 

Нинова се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. "В момента се изгражда Европейската прокуратура. Госпожа Кьовеши започва разговори с държавите членки за излъчване на делегираните прокурори от всяка една от тях. Ние отдавна поставяме въпроса за правилата, по които ще става това в България. Все още няма такива. Кьовеши ще посети България през март. Тя изрази надежда, че нашата страна ще излъчи добри делегирани прокурори. Поканих я в рамките на тази визита да се срещне и с опозицията, за да чуе и нашето мнение", съобщи соцлидерката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във