Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се обяви против спирането на влакове

Настояваме правителството да излезе с ясна позиция по въпроса със спирането на влакове. Безумното унищожаване на БДЖ трябва да спре. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на брифинг в централата на партията.

Според бившия транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев спирането на влакове нарушава основно европейско право за свободно придвижване на хората в страната, защото много от районите нямат друг вариант за развитие на транспорта. Освен това той смята, че този подход говори за липса на ясна визия от страна на ръководството на БДЖ как да се повишат приходите, след като прибягват до съкращаване на разходите. „Не можем да приемем и мотива, че тези линии се спират, защото са нерентабилни, защото именно заради това се дава субсидия, ако бяха рентабилни, нямаше да се дава субсидия“, каза Мутафчиев. Според него общата субсидия за годината не само не е намалена, ами дори общото финансирането е увеличено с 10 милиона.

Относно старта на новия политически сезон, който започва с първото заседание на парламента през новата година в сряда, Миков обеща, че БСП ще е опозиция, която ще контролира правителството и ще посочва алтернативи. "Няма да сме опозиция на всяка цена“, поясни той и като пример за това посочи, че самият той смята, че представените вчера промени в системата на МВР са в правилната посока.

Приоритетите на левицата за годината ще са работа, доходи, образование и здравеопазване, защото според Миков това са най-важните неща за хората, а и са залегнали в предизборната платформа на социалистите, които пък са последователни. "Очевидно днешното управление на четворната коалиция няма намерение да има приемственост в политиката”, заяви още той.

„Обществото е силно разделено икономически и социално и ще настояваме за политика, която да води до намаляване на това разделение, но правителството не води политика в тази посока“, каза лидерът на БСП. Според него кабинетът явно няма намерение  да търси социални решения в икономиката, съобразени с живота на най-бедните европейци, които сме ние.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във