Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се ядоса на медиите, че показвали кадри на депутати без маски

Депутатът от парламентарната група на БСП Валери Жаблянов настоя ръководството на парламента да спре "електронния терор" над депутатите, които телевизиите показвали без маски. Думите на социалиста бяха по повод това, че депутатите, които в сряда са били без маски в пленарната зала, ще бъдат издирени по записите и вероятно санкционирани с 300 лева.

Вчера, въпреки заповедта на здравния министър за носене на маски на закрито, в парламента имаше депутати без маски, а медиите излъчиха репортажи за това. От Народното събрание съобщиха, че Столичната регионална здравна инспекция е направила констативен протокол и иска записи, за да установи кои са лицата без маски.

Според Жаблянов се извършвал електронен терор над народните представители, което ги дискредитирало и им нанасяло морални и други щети. Така се рушал и авторитетът на парламента.

В отговор председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обяви, че смята, че народните представители трябва да дават пример при носенето на маски.

По-късно от името на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков каза, че партията му не смята, че снимането на депутати без маска е издевателство над тях. Според него половината от социалистите в сряда са били без маски и медиите имат право да проявят интерес как се спазват мерките в парламента. По думите му, ако депутатите от ГЕРБ са били без маски, колегите им от БСП нямало да се изкажат срещу медиите.

Биков припомни, че редица негови колеги от левицата са определили отделянето на журналистите в зала "Запад" като посегателство върху свободата на словото.

"Сега наричате издевателство това, че медиите са слезли в залата и снимат каквото решат. Няма как ние да кажем на медиите кого да снимат и кого да не снимат", каза още депутатът от ГЕРБ и продължи - "Категорично не сме съгласни с това, че медиите през ръководството на парламента трябва да бъдат ограничени. Не сте така чувствителни, когато медиите преследват нас. За съжаление и за щастие медиите са факт и те са факт в една демократична страна".

В отговор Валери Жаблянов посочи, че медиите не само пазят права, но и ги нарушават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във