Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Санирането е грабежът на века

Заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез програмата за саниране, бяха ощетени българските граждани. Това обвини Жельо Бойчев от БСП на пресконференция в централата на партията. 

"При нас постъпват десетки сигнали, купища сигнали от проведени и опорочени процедури. Обобщаваме тези сигнали и тези нарушения и ще сигнализираме главна прокуратура. Най-много нарушения на процедурите за саниране има в Благоевград и Пловдив", съобщи кандидат-депутатът от левицата.

Според червените програмата била превърната във финансова пирамида. "Когато стартира Националната програма за саниране Министерство на регионалното развитие определи пределните цени, над които не се сключваха договори, а те са 290 лв./кв. м. Някъде в хода на програмата тази цена беше коригирана и стана 148 лв. /кв. м. Октомври месец 2016 г. с поредното решение на МРРБ, цената стана 115 лв./кв. м.за сгради до 8 етажа и 130 лв. за сгради над 8 етажа. Единственият въпрос, който може да зададем в момента е - къде отиде разликата? Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени? Къде отиде тази разлика? Вместо към момента да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез Националната програма за саниране, беше ощетен всеки един български гражданин“, обвини Бойчев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна коментира критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на присъствието на НАТО в Черно море. "Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърна във врабче, но нещо не му се получава", каза тя.

Нинова изтъкна, че БСП е против превръщането на Черно море в плацдарм. Тя припомни, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион, и дава мандат на национална делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, в която участват и министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев.

"България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за военни действия", заяви Нинова. Тя каза още, че трябва Черно море да бъде зона за мир и сигурност и добави, че още в предишния парламент БСП е имала подобни предложения.

Според Нинова от ГЕРБ са се оплели в тезите си за служебния кабинет и ревизията му. Тя припомни, че Бойко Борисов при приемането и предаването на властта сам е поискал тази ревизия, а служебният премиер му я е обещал. Нинова заяви, че БСП не дава поръчки на служебните министри, а просто иска да се знае истината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във