Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП решава кога да върне мандата за правителство

Националният съвет на БСП се събира, за да вземе решение кога да върне мандата за съставяне на правителство. При приемането му те заявиха, че ще го задържат поне до 10 септември, за да може Народното събрание да гласува актуализацията на бюджета.

След като и "Има такъв народ" заявиха отново, че няма да подкрепят правителство, излъчено от левицата стана ясно, че парламентарните избори са неизбежни.

Партиите на протеста и социалистите, въпреки заявените общи приоритети не стигнаха до съгласие за кабинет.

Това означава, че предстои разпускане на 46-ото Народно събрание, а президентът трябва да насрочи дата за избори на следващия парламент.

Личното ми мнение е, че мандатът трябва да бъде върнат по-бързо, възможно най-скоро, каза междувременно пред БНТ Явор Божанков, депутат от "БСП за България".

Кога точно левицата ще върне мандата? Имаме експерти, с които това ще бъде обсъдено, ще намерим най-добрия вариант. Днес следобед ще вземем това решение, допълни Божанков.

Нашата цел, която си поставихме с третия мандат, беше да обединим трите формации, които очевидно и в този, и в миналия кабинет се скараха и не си говориха. Проведохме и срещи с бизнеса и се стигна до заключението, че държавата има нужда от стабилно, редовно правителство, обясни депутатът. За съжаление, ИТН и ДБ добавиха още една криза - парламентарна, допълни той.

Дали БСП ще върнат празна папката с мандата, или ще има предложение за проектокабинет, това също ще стане ясно днес.

На дневен ред при нас стои едно - какво ще правим с мандата, така Божанков коментира въпроса дали БСП остава на изразената по-рано позиция, че ще даде подкрепата си за Румен Радев на предстоящите президентски избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във