Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП решава дали да опита да състави правителство

БСП свиква в събота (1 май) Национален съвет, който трябва да реши дали партията ще опита да състави правителство. Преди дни президентът Румен Радев връчи на социалистите третия мандат за съставяне на кабинет след отказите на ГЕРБ и "Има такъв народ". 

Другият въпрос преди заседанието е дали председателката Корнелия Нинова ще е кандидат за министър-председател. 

Червеният пленум ще започне в 14.30 часа. БСП ще отбележи 1 май - Денят на труда и работническата солидарност, празник на вестник „Дума“ и левия печат с митинг-концерт в столицата и събития в цялата страна. Поради епидемичната обстановка няма да има голямо шествие в столицата, а структурите на БСП в страната ще организират множество мероприятия. В столицата от 11.00 часа ще се проведе митинг-концерт под наслов „Достоен труд - достоен живот“.

Какви са настроенията на "Позитано 20"

Депутатът Борислав Гуцанов - член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира, че БСП ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори „Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“, посочи Гуцанов. 

Колегата му Александър Симов пък разчерта три сценария преди пленума. "Най-лесният вариант е да върнем мандата. Другият - да предложим правителство начело с Корнелия Нинова като ярък, ясен политически знак, че ние сме в състояние да носим отговорност, в ситуация, в която всички бягат. Третият - БСП да предложи правителство с ограничен мандат до края на годината или до другата пролет, който да има предимно експертен състав", обясни Симов.

Шансовете на БСП да състави кабинет са повече от минимални, тъй като всички политически сили в парламента вече заявиха, че няма да подкрепят червените. Ако БСП не успее да реализира третия мандат за съставянето на правителство, президентът ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще назначи служебен кабинет и ще определи дата за предсрочни парламентарни избори. Засега се очертава изборите да се проведат през юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във