Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП призова Валери Симеонов да се оттегли от заместник-председателския пост в парламента

Парламентарната група на БСП в специална позиция призова лидера на НФСБ Валери Симеонов да се оттегли от поста заместник-председател на Народното събрание. Социалистите отчитат като грешка това, че част от тях са го подкрепили и се извиняват на майките на деца с увреждания, които днес протестираха пред парламента с искане за оставката му. Според тях не може човек, напуснал принудително поста си на вицепремиер, заради обидно и грубо отношение към жените и техните деца, да бъда "назначен" на нов висок пост.

Ето и позицията на парламентарната група на "БСП за България":

"Парламентарната група на „БСП за България“ държи да се спазват правилата и демократичните принципи. Парламентарната група на  „Обединени патриоти“, които са получили подкрепа от част от българските граждани, имат право да излъчат свой зам.-председател на Народното събрание по силата на неговия правилник.

Водени от това разбиране и като контра-теза на безцеремонното отстраняване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание, част от парламентарната група на „БСП за България“ подкрепи кандидатурата на "Обединени патриоти".

Този вот е институционален и не е нито индулгенция за предишни действия на Валери Симеонов, нито оценка за неговите политически и човешки качества, но нашата институционална дисциплина не може да стои над общественото мнение.

Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани.Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста."

Facebook logo
Бъдете с нас и във