Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП представи програмата си за икономическо развитие на България

БСП представи на избирателите си своя алтернативна платформа за икономическото развитие на България. От левицата смятат, че икономиката трябва да разчита на родното производство и вътрешните инвестиции, вместо на чуждестранни инвеститори и европейски фондове.

В тази връзка социалистът Драгомир Стойнев обяви, че "когато БСП дойде на власт", планира създаването на два инвестиционни фонда за подпомагане на дребния бизнес и младите предприемачи. Стойнев заяви, че иска да се открие фонд "Индустрия" с начален капитал 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия в слаборазвити райони.

За насърчаване на дейността на младите предприемачи се планирало откриването на фонд "Иновации" с начален капитал 150 млн. лева, който ще подпомага малки иновативни фирми и тяхното развитие. По думите му всеки предприемач до 35 годишна възраст ще бъде освободен и от данък печалба за 2 г. при реализиран оборот до 150 хил. лева.

За проблемите в земеделието от БСП готвели промяна в Закона за храните. Тя предвижда наименованието "българско" да бъде поставяно само на храни, които са произведени в страната и основната суровина в тях е българска. "В момента имаме българско сирене, произведено в България, но млякото за неговото производство идва от Полша", разясни Драгомир Стойнев. Той добави, че с поправките в закона наименованието "свежи плодове и зеленчуци" ще се използва за продукти, произведени само на територията на България.

"Предвиждаме сериозна подкрепа за младите ни семейства, с оглед демографската криза. Ще се приспада до 50 лв. на дете от дължимия данък общ доход на работещите родители", обеща социалистът. От друга страна той обясни, че данъчната тежест към бизнеса няма да се увеличи. Корпоративният данък и данък дивидент оставали непроменени.

От БСП предлагат да има повече данъчна тежест за богатите хора. "Хората с месечен доход над 10 000 лв. ще плащат 20% данък върху доходите.Става въпрос за приблизително 7000 души в държавата, които имат доходи над 10 хил.лв. или 120 хиляди годишно", каза още Драгомир Стойнев.

Членът на Изпълнителното бюро на левицата - Крум Зарков, съобщи, че ръководството на БСП е поставило изключително слаба оценка за работата на правителството. По думите му хората в България живеят все по-зле, чувството за несигурност се увеличава, качеството на здравеопазването намалява, а достъпът до образование се ограничава допълнително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във