Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предложи алтернативен план за справяне с кризата

Депутатите от БСП предлагат свои алтернативни мерки за преодоляване на кризата, породена от разпространението на коронавируса. Предложенията са в четири посоки и бяха изброени от лидера на социалистите Корнелия Нинова по време на дебатите по актуализацията на бюджета.

Първата група от мерки се отнася до всички хора, излезли в неплатен отпуск за времето на извънредното положение и нямат никакъв доход. Към тази група спадат всички самоосигуряващи се лица, сред които са и архитектите, адвокатите, счетоводителите и дейците на културата. За тях от БСП искат правителството да осигури една минимална работна заплата, както и осигуровките към нея, което възлиза на 725 лева. Това ще струва на бюджета общо 912 млн. лева.

"Втората група засегнати хора и проблем, който остава необхванат от актуализацията на бюджета, са земеделските стопани. Предлагаме 30 млн. лева директна субсидия от бюджета към тях, но целева – за производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко”, обясни Нинова.

Сред предложенията на левицата фигурират и облекчения за малкия и среден бизнес, който да бъде освободен от таксата за битови отпадъци, тротоарно право, както и от заплащане на ДДС върху храни, които са се развалили заради забраните.

От БСП настояват още и за помощ към общините в размер на 400 млн. лева от бюджета, за да могат те да компенсират загубата от местните данъци и такси.

Според разчетите на опозицията четирите мерки ще струват на държавната хазна около 1,5 млрд. лева. Нито една от идеите обаче не се подкрепя от управляващите.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обяви отново мерките, които правителството вече е разработило. Тя изтъкна, че по схемата 60/40 държавата ще покрива и част от осигуровките, а безработните ще получат право да работят в земеделието. (Сякаш досега това е било забранено - б.а.). По думите й болниците и лекарските кабинети ще получат част от парите си - според изказване на финансовия министър това ще е до 85 на сто.

Стоянова отчете, че работодателите са ескалирали в своите искания.

"Между другото това, което вчера приехме беше по предложение на самите работодателски организации, по техни сметки, които те правиха по телевизиите, че фактически, плащайки осигуровките, схемата не е 60 /40, а е някакво друго съотношение. Сега разбирам, че са ескалирали тези искания. Вие (от БСП - бел. ред.) го презентирахте от тази трибуна. Естествено, веднага го припознавате. Това е схемата да бъде 60 на 0, т.е. работникът да не получава 40-е процента от работодателя, а само 60% от държавата, което е равно на това да е отишъл на борсата за 60% от своето възнаграждение", изтъкна председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова изтъкна, че е оттеглила предложението си за заем от Международния валутен фонд, но не е съгласна да оттегли възможността да се ползват заеми от други финансови институции, а именно от Европейската инвестиционна банка и Банката на Съвета за Европа, с които се водят разговори за дългово и програмно финансиране. 

"Това е възможност, от която ние не трябва да лишаваме държавата и правителството", допълни тя.

Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че решенията ще са по-трудни след края на епидемията. Той увери, че ще направи всичко възможно да не се стига до тавана на дълга от 10 млрд. лв. и обеща мерките да бъдат разширявани.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във