Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Предложените от управляващите промени в Кодекса на труда са в ущърб на българския работник

S 250 2cab3746 2b39 4c2b b6f4 d065ecbe99d5
S 250 45d04fbf 1f5c 477a 8629 b50291fd3012

„От ПГ на „БСП за България“ заявяваме категоричната си подкрепа към протестиращите против промените в Кодекса на труда под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“ и техните справедливи искания. Казваме „Не!“ на извънредния труд и сумираното работно време. Това заявиха в специална позиция депутатите от левицата.

В декларацията се казва, че чрез промените в Кодекса на труда управляващите се опитват да облекчат режима на въвеждане на извънреден труд и да удължат срока на сумарното изчисляване на работното време при въведен режим на извънреден труд. Това го правят под прикритието на транспониране на Директива 2003/88/ЕО на ЕС. Тези промени от дълго време са дискутирани в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество и извън него и не срещат еднозначна подкрепа от социалните партньори, най-вече синдикатите. Не се приемат и от ПГ на „БСП за България“, защото някои от тях са в явен ущърб на работниците и служителите.

От „БСП за България“ са направили предложение между първо и второ четене да отпаднат всякакви възможности за въвеждане на повече часове извънреден труд и сроковете при сумарното работно време да останат точно такива, каквито са регламентирани в директивата – без възможности за заобикалянето им.

"Разбира се, с развитието на технологиите и индустриалните и трудовите отношения, с промяната на условията на труд заради повсеместната цифровизация и заради Ковид кризата, се изискват промени във най-важния закон, уреждащ трудово-правните отношения – Кодекса на труда. Но тези промени трябва да са консенсусни, балансиращи и не ощетяващи, а запазващи интересите, правата и придобивките на всяка от страните в трудовия процес“, се казва още в позиция на ПГ на „БСП за България“ по повод предложените от управляващите промени в Кодекса на труда.

По-рано днес депутатите от лявата група Виолета Желева и Георги Свиленски се включиха в протеста на синдикатите, който е под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“. Пред медии Желева коментира: „Извънредният труд е вреден и не трябва да допускаме увеличението му на 300 часа. Нашата позиция на ПГ на „БСП за България“ я изразихме категорично и ясно на комисия, че сме против тези промени. Българският работник е достатъчно демотивиран от ниското заплащане и лошите условия на труд. Затова и близо 2 млн. българи вече работят зад граница. С тези промени управляващите прехвърлят още повече тежест на плещите на българския работник. С допускане на двойно повече извънреден труд и удължаване на допустимия период за изчисляване на допълнителното работно време, българските граждани ще полагат труд при условия, които няма как да доведат до по-голяма производителност.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във