Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага законови промени заради проявата на Сидеров в ефира на БНТ

Сега действащият Закон за радиото и телевизията не предвижда забрана за участие на политици от парламентарно представени партии при деструктивно поведение. Това заяви депутатът от БСП и член на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Александър Симов. Според него след участието на лидера на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ има ситуация на прецедент, заради която трябва са се търсят законодателни промени.

"При сега действащия закон, ако една медия откаже на политическа партия предвидената по закон изява, тя наистина може да подлежи на съдебни удари и влизаме в много странна ситуация. Една обществена медия е длъжна да прекрати подобно срамно поведение и същевременно ще се окаже юридически отговорна за това. Законът може би трябва да се промени и да се даде правото на обществените медии при такова деструктивно поведение да отказват участие. Тъй като проблемът не е в тях, те са готови да дадат трибуната си, те са готови да дадат за политически идеи и дискусии, а не за маймунджилъци и политически къчове", посочи Симов пред БНР.

Според колегата му от медийната комисия Тома Биков от ГЕРБ обаче няма нужда от законодателни промени във връзка със случилото се в ефира на обществената телевизия. "Не мисля, че това, което се случи в предаването е нещо, което се случва често. Дори аз лично не помня много такива случаи - два - три пъти за последните 30 години подобен тип инциденти. Така че да правим цялостно законодателство, заради това, че веднъж нещо се е случило, за мен това би създало повече проблеми, отколкото да реши. В крайна сметка ние сме в предизборна кампания, нормално е в кампаниите, не само в България, навсякъде има такъв тип по-нестандартни играчи, които предприемат крайни действия, за да мобилизират определен тип избиратели", мотивира позицията си депутатът.

Волен Сидеров има намерение да съди БНТ. Той очаква извинение от водещата Добрина Чешмеджиева, че му е спряла микрофона. "Това предаване е скучно", заяви атакистът в кулоарите на парламента. Той е категоричен, че става дума за цензура. 

За заканата на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков да не го допуска в сградата на БНТ Сидеров попита: "Това да не ти е бащиния? Какво значи да ме допускаш или да не ме допускаш. Как може по такъв начин да се цензурира един политик?" Според него Кошлуков и ръководството на Националната телевизия са нарушили предизборното споразумение с "Атака". "Явно Кошлуков много иска да се хареса на соросоидите", предположи Сидеров. По думите му БНТ манипулирала и не се държала като обществена медия. Неправомерно е нарушено споразумението с "Атака", за да се угоди на "една водеща, която отдавна приспива със скучното си предаване публиката".

Лидерът на националистите се оплака от "полицейщина в студиото на "Референдум". Депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов го нападал с обидни думи, но водещата не му спряла микрофона. Той нарече ВМРО партия, която "ползва чадъра на властта и посолствата". Той пожела успех на Емил Кошлуков и соросоидите, които "щом се желали, трябвало да се вземат".

Председателят на националистическата партия е изненадан, че медиите го питат дали употребява алкохол и наркотици, а не питат Красимир Каракачанов дали пие. Лидерът на ВМРО редовно употребявал алкохол, по думите му. "Защо сте толкова толерантни към Каракачанов, плаща ли ви, какво прави?", запита той. На воеводата не се задавали неудобни въпроси. Самият Сидеров го е виждал как пие и яде, след това отивал в предаване. Атакистът е категоричен, че не е употребил алкохол преди участието си в ефира на БНТ. "Това обикновено са ченгесарски измислици", изтъкна той. Сидеров е засегнат от думите на Каракачанов, че имал нужда от хапчета, но припомни, че когато го издигал за президент, нямал нужда от медикаменти. А БНТ и БНР били "безумни предприятия", в които се изливали огромни пари, за да обслужват конюнктурни интереси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във