Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага законови промени за налагане на сериозен контрол върху занимаващите се с отпадъци 

„Вотът на недоверие, както се очакваше, не мина, но виждате сериозно раздвижване и сред управляващи, и сред законодатели по отношение на бъдещето на функционирането на закона, свързан с отпадъците. От БСП предлагаме промени в законодателството с цел налагане на сериозен контрол върху занимаващите се с отпадъци", заяви на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от левицата Манол Генов. Той обясни, че с тези предложения се опитват да изравнят правния статут на всички участници в дейността по събиране на отпадъците.

По думите му още от 2012 г. има сериозни банкови гаранции за всички, които участват в събирането на отпадъците, но те са били само за черни и цветни метали. "Сега, с хаоса, който се създаде с движението на боклуци от различни европейски страни, от трети страни, видяхме, че сивият бизнес и сивата икономика бягат от черните и цветните метали, в резултат на сериозните гаранции, които бяха искани. Така че ние предлагаме това да се пренесе върху всички субекти, да имаме 24-часово наблюдение на всички площадки, независимо от това какви отпадъци ще се събират“, посочи народният представител от парламентарната група на „БСП за България“.

Той подчерта, че от БСП предлагат да отпадне сериозен ангажимент на бизнеса, който се занимава с отпадъци – ангажимент, който касае администрирането, което, по думите му, е сериозна пречка.

„С изсветляването на този бизнес, нашата прогноза е, че ще бъдат увеличени сериозно контролът и приходите, които се формират в републиканския бюджет“, каза още Манол Генов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във