Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага нов модел за управление на водните ресурси

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси, защото правителството се провали и в този сектор. Това казва в свое изявление лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България. Те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната. Решаването им е един от основните елементи за възстановяването и развитието на държавата. Правителството на Борисов се провали и в този сектор", отбелязва Нинова.

"Напомняме, че министър от кабинета "Борисов 2", при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: "Свиквайте с наводненията, климатът се променя". Днес премиерът по повод безводието казва: "Свиквайте без вода, защото вече не вали както преди". Това не е политика, а отказ от нея. Така заради некомпетентното и корумпирано правителство стихията отнася къщите и в същото време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода. Няма как да се свиква с подобен цинизъм. Водата е национално благо, до което всеки българин трябва да има достъп, а вместо това - голяма част от него изтича в земята. Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление. Това може да стане по следния начин:
1. ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпилени между общини, областни управители и поне 4 министерства и куп агенции).
2. Прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче.
3. Осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Нито холдингът заработи, нито капитал има.
4. Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване на концесиите на неизрядните концесионери .
5. Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други мерки.
Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно", се посочва още в изявлението.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във