Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага Народното събрание да излезе с обща позиция по случая "Скрипал"

Случаят „Скрипал“ предизвика безпрецедентна дипломатическа криза в света. В нея са включени вече над 25 държави от различни континенти дори.  Отзовават се дипломати, разменят се остри нападки, къса се диалогът, напрежението расте всеки ден - изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да взима решения. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. 

Има такива моменти в историята, които изискват в най-висока степен мъдрост, разум и лидерство. И Европа, и България се намираме в такъв момент. Признавайки правомощията на изпълнителната власт, смятаме, че в парламентарна република, тук, в българския парламент, също трябва да вземем решение да не оставяме правителството само и всички институции да се обединим. Били сме разделени по много въпроси. Разделени сме и сега. Коалиционните партньори в правителството са на различни мнения. Различни позиции има в управляващата партия ГЕРБ.

Какво предлагаме и какво може да ни събере? Предлагаме обща позиция на българското Народно събрание около общочовешки ценности, принципите на международното право, принципа на равнопоставеност и взаимно уважение между държавите членки на ЕС, които са необорими.

1. Да заявим, че ние сме за мир и против войната, допускайки, че никой от Вас не оспорва това. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжия и заплахи.

2. Да заявим, че ние сме за истината и за принципа на международното и българското право – невинен до доказване на противното. Също допускам, че сте съгласни. До този момент, никой от нас не знае каква е точно истината. Да кажем, че искаме да я научим. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина. „Вероятно“ не означава „сигурно“ и никой никъде не бива да бъде съден по вероятности.

3. Докато не се дадат безспорни доказателства, България да не гони руски дипломати и да не отзовава свои.

4. Да заявим, че ние споделяме солидарността, но солидарност с правото, истината и принципите за суверенитет и ненамеса на чужди държави при вземането на национални решения. Големите европейски демокрации ни дадоха добър пример за това:

- Франция – президентът Макрон ще посети Москва и ще се срещне с президента Путин;

- Германия – правителството експулсира четирима руски диломати, но приема четирима нови на тяхно място и процесът по Северен поток продължава да тече;

- Австрия – открито и честно пред народи си и пред света, правителството заяви: „Лондон изразява недоволство, за да ни принуди да приемем определени мерки. Но въпреки това, няма да експулсираме руски дипломати. Запазваме канал за диалог с Русия!“ Нещо повече, Австрия заяви желание да бъде посредник между Европа и Русия. Може би, в качеството си на бъдещ председател на Съвета на ЕС след нас. Австрия ще поеме лидерството на Европа след 3 месеца.

Но днес, във вихъра на тази безпрецедентна криза, лидер на Европейския съюз е България. И би трябвало, като такъв, да бъдем мост между Европа и Русия. Българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с ролята на посредник: между Турция и ЕС, между ЕС и Западните Балкани. Мисля, че няма по-изключителен момент, в който България, като председател на Съвета на ЕС, да бъде посредник и да предаде това посредничество на Австрия, която вече заяви, че е готова да го направи.

Моментът изисква разумни решения, без емоции, с мъдрост, която отчита не само конюнктурния момент, а гледа далеч напред. Моментът изисква лидерство, държавническо отношение. Да покажем, че можем да бъдем тези държавниците, които гарантират на народа си и на Европа мир, спокойствие и просперитет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във