Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага намаляване на заплатите на политиците с 543 лева

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще внесат предложение за намаляване на депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лева.

Нинова изчисли, че това е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент.

"Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман", обясни червената лидерка. 

Тя аргументира предложението си с продължаващите протести. Според нея е неморално и абсолютно сбъркано поведение да се увеличават заплатите на политиците в ситуация, в която на улицата имало десетки хиляди протестиращи граждани.

Нинова настоя за нов механизъм за изчисляване на заплатите на политиците. "Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва", посочи председателката на БСП. 

Корнелия Нинова призова президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова да "излязат и да заявят" своята позиция. "Знам, че те не могат да внасят законопроекти. Ето ние го внасяме, но имаме нужда от морална подкрепа, защото тази битка я водим отдавна", отбеляза още соцлидерката. 

Нинова смята, че увеличението на заплатите за политическия елит е "ритуално самоубийство". "Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, облаги на политически елити. Модерните европейски лидери си взеха поука", посочи тя. 

Лидерът на социалистите отхвърли твърденията за работата на съпруга й в "Лукойл":

"Други неща прочетох тези дни и чух от колеги от ГЕРБ. Доста фалшиви новини. Да кажа и да е ясно. Съпругът ми е не е заместник-генерален директор на "Лукойл". Той не определя цените на горивата в "Лукойл". Това е фалшива новина, пусната от ГЕРБ. Да, работи в компанията, служител е там, в отдел, който няма нищо общо с ценообразуването. Не е в ръководството, което взима решение за ценообразуване или за философията на работа на компанията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във