Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на парламента

Парламентарната група на "БСП за България" издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

За председател на парламентарната група Политическият съвет на коалиция "БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и депутатите от парламентарната група избраха Корнелия Нинова.

Запазва се ръководството  на парламентарната група от 45-то Народно събрание. Парламентарни секретари ще бъдат Стоян Мирчев и Филип Попов.

Единствено Крум Зарков е помолил предложението на Нинова той да стане заместник-председател на парламентарната група, което той приема, да се отложи до понеделник, когато очаква Общинският и Областният съвет на БСП-Русе да се произнесат да бъде ли депутат.

След официално обявените резултати от ЦИК при 100% обработени протоколи от изборите на 11 юли Крум Зарков реши да използва личния си профил във Фейсбук, за да се извини на гласоподавателите на БСП в Русе. Той беше водач на листата в крайдунавския град и съответно събралият най-много преференции.

Зарков заяви, че си дава сметка, че резултатите за БСП са били незадоволителни и това е „тежка“ загуба за левицата.

"БСП загуби тежко. И това носи вреда на цялата политическа система", казва Зарков и допълва, че: "Депутатите - социалисти ще трябва да работят в един доминиран от десни сили парламент и да гарантират, че повече не ще се игнорират тежките социални и икономически проблеми на българите и особено на най-уязвимите от тях - младите семейства, работещите бедни, пенсионерите". 

Зарков уточнява, че ще остави на социалистите в Русе да решат дали да го издигнат за народен представител в новия парламент. "Като водач на листата и получил най-много преференции, аз би трябвало да поема мандата. Но не мога просто да стана депутат - все едно, че нищо кой знае какво не се е случило и всичко си продължава постарому", написа още той. 

Социалистът заявява още, че за него изборите в Русе означават "загубен мандат". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във