Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП предлага Борисов да се отчита веднъж месечно в парламента

БСП настоява задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента. В тази връзка парламентарната група на "БСП за България“ внася промени в Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, чрез които да задължи премиера Борисов да се явява поне веднъж месечно в пленарната зала, за да дава отчет за работата на правителството и за изпълнението на неговите приоритети. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков. 

Той обясни, че предложението е да се възстанови т.нар. блиц-контрол, който е съществувал в предишното и по-предишното Народно събрание. По думите му тази процедура изисква в последните до 2 часа на заседанието, всяка първа сряда на месеца министър-председателят и зам.министър-председателите да се явяват, за да отговарят на въпросите на народните представители от всички парламентарни групи. Зарков допълни, че когато по уважителни причини не могат да направят това, председателят на парламента трябва да уговори с тях дата, когато да отговарят.

"Това е особено важно, за да се възстанови истинската контролна функция на Народното събрание“, категоричен бе социалистът и припомни, че БСП се е застъпвала за тази позиция още в началото на работата на парламента, когато това "постижение на българската парламентарна демокрация" е било отменено. Зарков обясни, че мотивите на управляващите тогава са били няколко. Единият от тях е бил, че премиерът така или иначе може да бъде попитан в редовния парламентарен контрол. Практиката обаче показва, че с трикове при разпределянето на ресори, както и пазен от председателството на парламента, Борисов се е явил едва няколко пъти. Другият аргумент е, че и без това всичко е толкова прозрачно, че журналистите питат министрите за всичко и всичко е ясно. Зарков заяви, че оттогава сме станали свидетели на странни практики – пресконференции без преса, брифинги с изключени микрофони.

"Ние, като опозиция, трябва да направим възможното нито един въпрос, който касае българите, да не бъде пренебрегнат и въпросите да бъдат поставени", заключи социалистът.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във