Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Правителството се отнася несериозно към бежанския проблем

"Българското правителство за сетен път доказа, че се отнася несериозно към изключително важен проблем, какъвто е бежанският, за който ние предупреждаваме от поне седем-осем месеца". Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента говорителят на социалистите Атанас Мерджанов.  

"Горещите и важни новини политиците научат от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство", коментира той по повод появилата се публикация, че България сама е поискала на нейна територия да бъде изграден бежански лагер от типа "гореща точка". 

"Ние настояваме министър-председателят да се ангажира с единна българска позиция, която достойно да бъде защитена. Вместо това ставаме свидетели на изненадващи инициативи на германския канцлер Ангела Меркел, които били подкрепени и поискани от нашите български представители", коментира депутатът от БСП. 

Той отбеляза, че бежанският лагер от типа "гореща точка", който се изгражда, за да може в него да се определи дали идващите хора наистина са бежанци или нелегални имигранти, може и да е нещо уместно и важно за България. По думите му обаче преди да се предлагат всякакви идеи е трябвало да се проведе сериозна дискусия с експерти и всички политически сили. Именно поради тази причина от левицата напомниха, че отдавна настояват за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. 

Мерджанов изрази разочарование, че такъв е бил отказан както от държавния глава, така и от българските власти, а вчера премиерът Бойко Борисов занимавал парламента с необходимите промени в конституцията, а в същото време по най-важния въпрос за България и Европа, какъвто е този с бежанците, не е споменал нито дума. 

"България трябва да се справи с бежанската криза, но затова трябваше да се полагат  последователни усилия, да бъде отчетен опита, който беше натрупан за прехдодните две години в овладяването на бежанската вълна и да се търси солидарността и допълнително уплътняване на капаците на на българските власти с финансови средства", изтъкна Мерджанов. Той добави също, че Министерството на финансите няма да осигури необходимите на гранична полиция и армията пари за охраната на границата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във