Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска замразяване на пенсионната възраст

БСП внесе в парламента предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, което предвижда да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране. Това съобщи на брифинг народният представител от левицата Корнелия Нинова.

Социалистите ще настояват предложението да бъде разгледано бързо, защото, ако до края на годината не се приеме промяната, от 1 януари стажът автоматично започва да се качва с по 4 месеца на година. Искането им е да се запази сегашното положение, според което жените да се пенсионират на 60 г. и 8 месеца, а мъжете на 63 г. и 8 месеца.

Според Нинова дефицитът в НОИ може да бъде компенсиран с по-висока събираемост на осигурителните вноски и с повече работни места.

"В България продължителността на живот е с около 7 години по-ниска от европейската. За мъжете е 70 години, а за жените 77 години. Не приемаме факта да се прилага европейско право и практики автоматично към българската действителност“, мотивира се тя.

Тя заяви, че социалистите подкрепят мярката за осигуряване на коледни надбавки. „Пожелаваме тази политика да продължи“, каза още Корнелия Нинова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във