Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска ревизия на Борисов за заема от 16 млрд. лв.

БСП ще иска от служебния кабинет на Огнян Герджиков ревизия на заема от 16 млрд. лева, който кабинетът "Борисов 2" изтегли. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в началото на Пленума на БСП, на който бяха утвърдени депутатските листи на партията. Според председателя на партията бившият премиер Бойко Борисов лъже, че взетият държавен заем от 16 млрд. лева е непокътнат.
 
"Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лева. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва също са лъжа. Затова искаме ревизия на дълга. Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер", заяви Нинова.
 
Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, каза още Нинова на заседанието на Националния съвет на партията в коментар на ревизията на дейността на правителството на Бойко Борисов.
 
На пленума на БСП бяха представени и новите имена в листите за депутати на предстоящите избори. "БСП за България" е алтернатива на ГЕРБ и промяна на статуквото в две насоки - в платформата и в лицата", заяви Нинова. Според нея опонентите им излизат със стара платформа и стари лица, а 40% от водачите на листи на коалиция "БСП за България" са нови хора.
 
В листите за народни представители се засилва гражданска квота. Новите лица в тях са певицата и актриса Нона Йотова и актьорът Любомир Ковачев. От гражданската квота да бъде и параолимпиецът Михаил Христов. Миналата седмицата станаха ясни и другите нови лица в листите на БСП - журналистите Елена Йончева и Тома Томов, проф. Иво Христов.

Само един от двамата предложени нови членове на Изпълнителния съвет на БСП получи нужния брой гласове, за да влезе в него, . Атанас Зафиров беше подкрепен от 89 члена на Националния съвет, докато Борислав Гуцанов получи 59, или с един по-малко от минимума.

След избора Корнелия Нинова обяви, че уважава избора на съвета. "Винаги при нас е било демократично, каквото реши Националният съвет", допълни тя. Попитана дали се чувства бламирана, тя отговори: "Не. Уважавам решението на Националния съвет, преценили са колегите ,че Атанас Зафиров е добро предложение и го приемат. Борислав Гуцанов не приемат".

Корнелия Нинова обяви, че изборът на нови членове на Изпълнителното бюро на партията се е наложил, тъй като Деница Златева е излязла от него, за да влезе в служебния кабинет. Освен това други членове пък вероятно ще станат депутати. Лидерът на БСП отрече предлагането на място в бюрото да е някаква компенсация за хората, които не присъстват в листите за предсрочните парламентарни избори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във