Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска оставката на земеделския министър

БСП поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради кризата с евтанизирания добитък. Председателката на левицата Корнелия Нинова заяви, че отговорност трябва да поеме и премиерът Бойко Борисов. 

"Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарномедицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието", заяви Нинова след извънредното заседание на председателския съвет на Народното събрание.

Според нея всички действия на държавата в случая са незаконни. Тя предупреди, че държавата ще бъде осъдена, ако животновъдите заведат колективен иск.  

На брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че чумата е установена в седем общини. Засегнатите животни били около 30 хиляди. 

"Ако не се предприемат тези действия, това би застрашило този поминък на много хора. В страната има 1.3 млн. животни. В момента има умъртветни 4000, за които е доказано, че има чума в съответните стопанства. Оборотът на парични средства в този бранш е около 1 млрд. лева. Ако не се предприемат действия, попадаме в забрана от ЕК, която ще ни ограничи да бъдат изнасяни животни от страната", обясни Цветанов.

Той призна, че трябва да има по-голяма информираност на обществото и в това трябва да бъдат включени и кметовете. Цветанов каза още, че обезщетенията ще се получат в рамките на седмица до 10 дни, като те ще са от порядъка на 140-190 лв. на животно в зависимост от породата. 75% от обезщетенията могат да бъдат възстановени от Еврокомисията.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че е готов да подаде оставка, ако тя бъде поиска от премиера Борисов. По думите му средното обезщетение за засегнатите животновъди е около 327 лева. 

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров допълни, че има заболяване по животните и призова да не се допускат спекулации по темата. 

"Има болест, опасно е за цялото животновъдство в България. Хората да разберат, че ще бъдат обезщетени. Хора, които ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците. Въпросът е национален, дали ще спасим българското животновъдство. Всичко е точно като мерки, законно е. Мерките ще бъдат строги, но справедливи", отбеляза Сидеров. 

Той поздрави властите за бързите действия, уточнявайки, че заразата е ограничена навреме - в малък район.

Facebook logo
Бъдете с нас и във