Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска оставката на зам.-министъра с нацистки поздрав

БСП призова премиера Бойко Борисов да отстрани заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев. Причината е снимка на Тенев, на която той прави нацистки поздрав.

"Скандално е бездействието на Борисов, който се прави, че няма проблем", се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на БСП.

"Припомняме, че това е втора номинация на патриотите, която бива уличена в пристрастия към нацизма. През 2015 година те предложиха Иво Антонов за заместник-министър на отбраната, но тогава бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки, на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер", изтъкват от БСП.

Левицата не спести критики и към вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. "Вместо да оттегли своя кадър, той го защити с абсурдното и цинично твърдение, че и той, като млад, може да си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд. Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута, в управлението", категорични са хората на Корнелия Нинова.

С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности, отбеляза лидерът на "Партията на европейските социалисти" Сергей Станишев. Бившият министър-председател е на мнение, че подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма.

"Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България", подчерта Станишев.

В приетата обща позиция на Делегацията на европейските социалисти в ЕП ние подчертахме: „Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Настояваме за поднасяне на извинение от негова страна, както и за незабавно отстраняване на Павел Тенев от позицията заместник-министър. Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция", коментира Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във