Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов

БСП отново поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Аргументите на социалистите са свързани със скандала "Ало, Банов съм" и строителството на Ларгото в София. 

"Тогава основното оправдание на министъра на културата, че се води дело (срещу изпълнителя - бел.ред.) и вероятно то ще бъде спечелено. Видяхме как точно води дело Министерството на културата. То е изтървало сроковете за обжалване в резултат на което българският данъкоплатец безвъвратно губи 700 хил. лв", заяви на брифинг в парламента депутатът Александър Симов. 

Според определение на Върховния касационен съд (ВКС) делото между държавата и строителя на Ларгото е окончателно прекратено. В резултат ведомството на Боил Банов не само няма да получи неустойка от 753 хил. лв., но ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски.

От определението на ВКС става ясно, че Министерство на културата не е спазило срока за обжалване по делото. Последната възможност за подаване на жалба е бил 12 март. Министерството е реагирало ден по-късно. Апелативният съд е отхвърлил жалбата. След това от ведомството са обжалвали това решение пред ВКС. Третата инстанция се съгласява с апелативния съд.

От Министерството на културата отговориха разясниха, че процесуалното представителството на министерството не се прави от министъра Боил Банов, а от юрисконсултите, които са част от дирекция "Правнонормативна дейност и обществени поръчки". Директорката на дирекцията Татяна Цветанова подала оставка заради случая, а дисциплинарната проверка продължавала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във