Банкеръ Daily

Дебати по вота на недоверие към кабинета:

БСП поиска оставката и на Гешев, ВМРО видя "прегръдка" между БСП, ДПС и Христо Иванов

S 250 faf588ac f548 4d0a b44c 41d25d089e3a
S 250 40d67747 0264 41ad bd7f 19be038e089f
S 250 2889982b 828f 4061 8258 bb9cf6003d4c
S 250 d667aa35 8159 49d3 bf94 2d05a58ecc21

Депутатите от БСП поискаха да бъдат отложени дебатите по внесения от тях вот на недоверие към правителството на тема корупция. Причината е, че министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и вътрешният министър Младен Маринов, чиито оставки премиерът Бойко Борисов поиска миналата седмица, не се появиха в пленарната зала. Оказа се обаче, че министрите така и няма да дойдат, тъй като са в отпуск. Това беше съобщено от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Повечето от останалите министри от кабинета на Борисов пристигнаха в залата. На дебата присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев, и заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Мариана Николова. Премиерът Борисов отсъства, тъй като в момента е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.

Председателят на БСП Корнелия Нинова изложи мотивите за вота на недоверие. Тя посочи, че в последните три години в страната е имало 25 корупционни скандала, сред които и "Апартаментгейт". А за да се изкорени мафиотския и олигархичния модел на ГЕРБ в управлението, трябвало да има оставка, съд и справедливост, а след това умни и можещи да изградят държавността отново.

От левицата подчертаха, че не искат оставката на правителството, за да вземат властта, а за да променят страната - да има върховенство на закона, справедливи доходи и чиста природа.

Според Нинова корупцията у нас е стъпила на лобистките закони, институциите, които ги легализират, бушоните на различни етажи във властта, които изпълняват частни интереси, безнаказаността, пропагандата на платени анализатори и послушни медии, че алтернатива няма, както и страха, който поддържат управляващите.

Червената лидерка се обърна към премиера с думите, че е достигнато дъното, когато Борисов е обвинил дядото на бития от полицаи на протеста студент Евгений Мирчев, че заради него не е успял да учи в чужбина.

Нинова се обърна към народа с молба да помогне на левицата да разгради модела на управление на ГЕРБ.

Депутатът от управляващата партия Александър Ненков определи президента Румен Радев като "комплексиран човек, изпълнен с омраза и реваншизъм, който иска цялата власт". Според Ненков, Радев е разрушил мостовете между институциите, както и между политическите лидери и не може да има цялата власт, която иска.

Той изтъкна, че въпреки създадения образ на "лошия Борисов", именно при неговото управление България влязла в чакалнята за еврозоната.

Ненков се обърна към протестиращите и призова да има мостове и диалог. И изтъкна, че недоволните от кабинета не искат БСП да управляват.

От ГЕРБ са на мнение, че няма смисъл от предсрочни парламентарни изброи през декември, тъй като редовните ще бъдат през март следващата година.

На критиките на опозицията, че в България има проблем с разделението на властите и свободата на словото, депутатите от управляващото мнозинство отговориха, че по времето на управлението на социалистите било по-лошо - спирали еврофондове и фалирали банки.

Според Александър Иванов от ГЕРБ мотивите по вота на недоверие носят "аромат на тежък дубайски парфюм", правейки аналогия с укриващия се Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков.

Зам.-председателят на ВМРО защити правителството и заяви, че въпреки "флиртовете на ГЕРБ с ДПС" патриотите не допуснали партията на Ахмед Доган в управлението. Той каза още, че се виждала "прегръдката" между БСП, ДПС и съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Според Веселинов в мотивите за вота на недоверие се виждало и желанието на БСП да яхне протеста. Той допълни, че парламентарната група на "Обединени патриоти" е готова да чуе исканията на протестиращите и да инициира референдум по въпроси като отзоваване на депутати, образователен ценз при гласуване и ако се наложи да се свика Велико народно събрание. Всички депутати от групата на патриотите обаче ще гласуват против вота на недоверие.

Крум Зарков от БСП обяви, че ГЕРБ са превърнали България в държава, в която "яко се краде" и изброи редица скандали, заради които поиска оставката на правителството. Според него и главният прокурор Иван Гешев трябва да си тръгне, тъй като е "обвързал съдбата си с това управление" и трябва да напусне властта заедно с него. 

"Вие ли ще ми кажете, че сме платени от Божков", обърна се Зарков към ГЕРБ и припомни скандалите с комуникацията между хазартния бос и финансовия министър Владислав Горанов, както и за несъбраните от държавата такси от хазарт.

Според социалиста Кристиан Вигенин мафията у нас се е впила в икономиката и владее институции, контролира медии, но не може да контролира душите на хората. Той подчерта, че времето на ГЕРБ изтича.

Във връзка с твърденията, че прокуратурата се използва за политически натиск, председателят на парламентарната правна комисия Анна Александрова от ГЕРБ напомни, че съдебната власт е независима. Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. Прокуратурата има равностоен конституционен статус като част от съдебната власт.

А що се отнася до твърденията за механично обединяване на структури в рамките на КПКОНПИ, Александрова отбеляза, че акцентът в новия закон е реформа на институционалната рамка в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Общо за 11 години - от 2005 година до края на 2016 година, стойността на отнето имущество, съгласно влезлите в сила 222 решения на съда за отнемане в полза на държавата, имущество, придобито от незаконна дейност, възлиза на 81 милиона 435 680 лв. За 2019 година Антикорупционната комисия е внесла 157 иска за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 781 млн 623 495 лв., допълни депутатът от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във