Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска изслушване в парламента на Ананиев за протестите на медицинските сестри

БСП поиска изслушване в парламента на здравния министър Кирил Ананиев във връзка с протестите на медицинските сестри. Това стана докато депутатите разглеждаха промени в Закона за енергетиката, с които се създава платформа за търговия на газ. 

По време на разглеждането Георги Йорданов от "БСП за България" поиска от името на групата изслушване в пленарната зала на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с "пълзящите" протести на медицински сестри и специалисти в страната. Социалистите са притеснени от идеята на Министерството на здравеопазването да се закрият непечеливши отделения. Така щели да се закрият редица отделения, особено в Северозапада. По думите на Йорданов това нарушава конституционното право на хората да получават здравни грижи. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще се свърже с министъра на здравеопазването и ще информира народния представител.

По-рано днес Мая Илиева - една от организаторките на протестите на медсестрите, заяви, че не е ясно къде отиват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на здравните специалисти. Преди това министърът на здравеопазването обяви, че болниците вдигат заплатите от 1 юли. Отново днес стана ясно, че заплатите на медицинските сестри в Пловдив ще бъдат увеличени през ноември.

На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства. Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници. Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище Българският лекарски съюз обяви, че уважава медсестрите, но да не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата е несъпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във