Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска изслушване на двама министри за ремонта на Су-25

Парламентарната група на "БСП за България" поиска изслушване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов за ремонта на изтребителите Су-25. Социалистите питат има ли разнобой в управлението.

Депутатът от БСП Николай Цонков припомни, че министър Каракачанов е казал, че има подписан договор от миналата година и има преведени пари по този договор, а в същото време министър Караниколов е заявил, че този договор не може да бъде изпълнен. „Вие, г-жо Караянчева, от Русия казахте, че руски специалисти ще дойдат в България и тук заедно с българска фирма ще ремонтираме изтребителите СУ-25. Ние, от БСП, предлагаме да дойдат тук министър Каракачанов, министър Караниколов  и заедно с ваше участие да се изясни този въпрос с ремонта на изтребителите”, поиска от името на парламентарната група на левицата Цонков.

Припомняме, че в петък (28 юни) военният министър заяви, че няма да има политическо напрежение заради разногласията в кабинета за ремонта на самолетите Су-25 и те няма да бъдат ремонтирани от руски специалисти. Първият превод по сключения с Беларус договор за ремонта на летателните машини вече е направен и няма опасност страната ни да понесе санкции заради наложеното оръжейно ембарго срещу бившата соцстрана. 

Именно заради ембаргото министърът на икономиката Емил Караниколов поиска договорът да бъде разтрогнат. Преводът за Беларус е бил направен миналия четвъртък - два дни, след като Караянчева обяви при посещение в Москва, че е поканила руски инженери да ремонтират машините в българския завод "Авионамс", въпреки че той няма необходимата за това техника.

Засега не е ясно колко пари са преведени на Беларус. Стойността на поръчката може да стигне около 100 млн. лв.

Договорът за ремонт на Су-25 е проблемен заради европейски санкции, наложени на Беларус. Той бе сключен с 558-ми авиационен ремонтен завод в бившата съветска република и бе потвърден и с решение на правителството.Според министърът на отбраната и Караниколов, и Караянчева не са имали достатъчно информация. Единственият вариант руски специалисти да участват е, ако има проблем с договора с Беларус, твърди Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във