Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска изслушване на Ананиев в парламента, предложението беше отхвърлено

Кирил Ананиев

Парламентарната група на "БСП за България" поиска здравният министър Кирил Ананиев да дойде в Народното събрание и да бъде изслушан заради спирането на спешния прием в столичната детска болница. 

Преди дни стана ясно, че интензивното лечение на деца ще се осигурява от Александровска болница, от "Пирогов" и от Национална кардиологична болница, след като в детската болница спряха приема заради липса на анестезиолози. 

От ГЕРБ обаче се възпротивиха министър Ананиев да бъде изслушван по въпроса с аргумента, че социалистите са направили предложение за изслушване, но формално не са посочили дата и час кога това да се случи. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини червените, че не познават правилника за работа на парламента.

В крайна сметка със 72 гласа "за", 5 "против" и 74 "въздържали се" предложението на БСП не се прие.

"Смятам, че емоциите са излишни и наистина правилникът за дейността на Народното събрание трябва да се спазва. Да, вие направихте предложение за изслушване, но формално не сте посочили час и дата за изслушването. Сутринта очаквахме да направите предложение за включване на тази точка в дневния ред. Не мисля, че Министерство на здравеопазването чакаше вие да се сетите да го изслушвате, за да създаде ред и организация за приемане на децата. Единственото, което е факт е, че е затворено интензивното отделение на педиатричната болница", посочи Дариткова.

 Георги Свиленски от групата на БСП пък настоя депутатите от управляващата партия да не се "крият зад административната преграда на правилника".

"Детската болница спира спешния си прием и ние сме изключително притеснени. Искахме най-колегиално министърът да дойде и да отговори. Желанието ни беше всички политически сили да му зададем този въпрос. Оказа се, че за политиците от ГЕРБ е важно да е ясен денят и часът за този спешен случай, още повече, когато става въпрос за деца", заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

"Няма да има дете, на което не му е осигурена необходимата медицинска помощ. Създали сме необходимата организация, комуникация, алгоритми на взаимодействие на болниците със Спешната помощ. Болници, които имат и човешки ресурси и медицинска апаратура и техника, имат и интензивни отделения. Няма да оставим нашите деца да не се лекуват", увери здравният министър в кулоарите на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във