Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска дефицитът да не надхвърля 3% от БВП

БСП ще внесе предложение в Народното събрание за решаване на финансовите проблеми пред страната, без да се нарушава границата от дефицит 3% от БВП. Това обяви на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков.

Той уточни, че има достатъчно пари във фискалния резерв на БНБ, откъдето могат да се вземат средствата, които не достигат на Фонда за гарантиране на вложенията в банките.

Според лидера на левицата Михаил Миков има възможности от резерва на управление „Банково“ в БНБ да бъдат осигурени средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. „В БНБ има 4 милиарда лева, а далеч по-малко са необходими“, обясни той.

Вторият вариант за намиране на нужните средства е да се търси финансиране от частните пенсионни фондове, посочи Миков. По думите му става въпрос за инвестиции от тези фондове във Фонда за гарантиране на депозитите, но по-добрият вариант е да се вземат парите от БНБ.

Миков обясни, че ще поиска и задълбочен секторен анализ, преди да се предприемат стъпки за нов държавен дълг. За това вече има и изразена подкрепа от страна на социалните партньори на правителството - работодатели и синдикати.

БСП не са съгласни и с промените в правилника на дейността на Народното събрание, предложени от управляващите. Социалистите ще настояват да се запазят правата на опозицията, върху която според Миков се прави опит да се посегне с промените.

Социалистите ще настояват правителството да не подкрепи Трансатлантическото партньорство за търговия и развитие между САЩ и ЕС. Според Миков проектът за споразумението се базира на неолиберална пропаганда за свободността на пазара и неглижира социалните аспекти, които са в основата на европейския проект. Миков отбеляза, че социалистите са категорично и против предмет на преговори да е технологията за проучването и добив на шистов газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във