Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП поиска Борисов да се яви в парламента, за да докладва за Русия

Депутатите от БСП настояват премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да докладва пред законотворците за ситуацията между Русия и ЕС. Социалистите са склонни изслушването на министър-председателя да се проведе при закрити врати.

"Да не действаме на принципа "нека да скрием министър-председателя". Тази криза може да има сериозно отражение върху общността и отношенията й с федерацията, както и върху двустранните отношения България-Русия. Затова депутатите трябва да са на ясно какво се случва и какъв ход ще предприеме страната ни в този конфликт", заяви от парламентарната трибуна червеният депутат и бивш външен министър Кристиян Вигенин.

От БСП вероятно се интересуват най-вече от следващите действия на централната власт, след като премиерът Борисов привика за консултации посланикът ни в Москва Бойко Коцев, който вече е на българска територия.


Засега 27 държави и една организация са експулсирали над 150 руски дипломати: САЩ - 60 дипломати; Великобритания - 23 дипломати; Украйна - 13 дипломати; НАТО - 7 дипломати; Канада - 4 дипломати; Германия, Франция и Полша също по 4 дипломати; Молдова, Чехия и Литва - по 3 дипломати; Испания, Холандия, Дания, Италия, Албания и Австралия - по 2 дипломати; Унгария, Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония, Ирландия, Норвегия, Македония, Латвия и Черна гора - по 1 дипломат.


България не е сред тях, но заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов вече намекна, че правителството може да направи подобна стъпка.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във