Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП подгони Борисов заради хазартна реклама

Снимка: Sportal.bg

Депутати от БСП са сезирали новия антикорупционен орган, чието официално име е Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за нарушение на съответния закон от премиера Бойко Борисов. Сигналът е подаден от социалистите Кристина Сидерова и Милко Недялков се разбра в кулоарите на парламента в четвъртък (7 юни).  Причината е, че Бойко Борисов се появи с рекламна фланелка на хазартния оператор Efbet, докато игра в приятелския мач между "Витоша" (Бистрица) и бургаския Нефтохимик преди десетина дни.

"Не е ли нарушение премиерът да се появява с рекламна тениска, стимулираща хазартните прояви? Той е министър-председател по всяко време от денонощието", категорични са от БСП. Техни представители се възмущават, че по времето, когато вицепремиерът Валери Симеонов и депутатите от НФСБ внасят законопроект за ограничаване на рекламата на хазарта, премиерът незаконно рекламира същия този бизнес.

Преди няколко дни за този казус алармира във Фейсбук и  депутатът от "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той написа: "Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, чл.62: "Лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да дава съгласие или да използва служебното си положение за търговска реклама." Оставям настрана допустимо ли е от морална гледна точка премиерът да рекламира хазартни игри. Изумен съм!"

В следващите дни се очаква КПКОНПИ да направи проверка по сигнала, но дали ще оповести резултатите от нея е друг въпрос. През изминалата седмица стана ясно, че антикорупционната комисия е проверявала и депутата от ДПС Делян Пеевски, но не е счела за нужно да уведоми обществото, въпреки че интересът към тази персона е много голям.  Наложи се самият Пеевски чрез притежаваните от него медии да поиска от председателя на антикорупционния орган Пламен Георгиев да оповести резултатите от тази проверка.

Междувременно стана ясно, че разглеждането на промените в Закона за хазарта, предложени от депутати от НФСБ, ще се отложи във времето. В сряда (6 юни) парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, ръководена от Кристиян Вигенин, е отказала да гласува законопроекта. Аргументът бил, че преди това следва да се поиска проверка от парламентарната дирекция "Международно право и право на ЕС" дали проектоизмененията не противоречат на европейските директиви. Самият Вигенин подкрепя промените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във